25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στις 21 Ιουνίου η ένορκη κατάθεση Αγγελή για Novartis

από fimotro

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, κάλεσε για την επόμενη Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, τον πρώην επόπτη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, να καταθέσει ενόρκως τα όσα καταγγέλλει στις δύο αναφορές του σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της, αλλά και γενικότερα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Δασούλας θα ολοκληρώσει πρώτα τη διερεύνηση των καταγγελλομένων από τον κ. Αγγελή, και στη συνέχεια τα όσα προσάπτει στη δική της αναφορά η κυρία Τουλουπάκη σε βάρος του κ. Αγγελή.

Άνω κάτω η Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες Αγγελή

Σε απόλυτη και πρωτοφανή αναταραχή βρίσκονται πλέον τα ανώτερα δικαστικά κλιμάκια, με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή (περί «κατευθυνόμενης» έρευνας από κυβερνητικά χέρια), αλλά και τις πληροφορίες για τους αντίθετους ισχυρισμούς της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη (για παρεμβάσεις από την πλευρά Αγγελή), ο κ. Αγγελής, που είχε επί τρίμηνο διατελέσει επόπτης της έρευνας για τη Novartis, εξέδωσε μια εκτενή ανακοίνωση, όπου με λεπτομέρειες κάνει λόγο για συνεχείς παρεμβάσεις στην έρευνα (και τη Δικαιοσύνη γενικότερα) από στέλεχος της κυβέρνησης.

Μία μέρα μετά την πειθαρχική έρευνα που διέταξε σε βάρος του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου, ο κ. Αγγελής «φωτογραφίζει» συγκεκριμένο υπουργό, στον οποίο αποδίδει το χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν». Ενα «παρατσούκλι» που είχε αποδώσει σε κυβερνητικό στέλεχος ακόμη μια εισαγγελέας που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις για τη Novartis, η προκάτοχος της κ. Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

«Στο χώρο της Ανώτατης Δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους», αναφέρει ο κ. Αγγελής και προσθέτει πως «αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει τη δυνατότητα να διορίζει “παιδιά και νύφες” ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου αναφέρει πως αναμένει το τρίτο χτύπημα του «Ρασπούτιν» σε βάρος του. Η περιγραφή του προσώπου αυτού είναι τόσο χαρακτηριστική, που ουσιαστικά το μόνο που δεν ανέφερε ο κ. Αγγελής ήταν το όνομά του.

Ωστόσο, ο Ι. Αγγελής δεν μένει μόνο στον «Ρασπούτιν», αλλά βάζει στο «κάδρο» τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αναφέροντας πως ήταν ενήμερος για τις ενέργειές του, όσο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ισχυριζόμενος πως ήταν σε διαρκή επικοινωνία για την πορεία της έρευνας («σχεδόν επί καθημερινής βάσεως», αναφέρει χαρακτηριστικά). Μάλιστα, τονίζει πως της είχε αναφέρει την εκτίμησή του πως η έρευνα για τη Novartis «βρίσκεται σε δικονομικώς στραβό δρόμο» και μάλιστα η ανώτατη εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει. Στη συνέχεια, πάντως, η κ. Δημητρίου δεν μελέτησε τις (προ μηνών) αναφορές Αγγελή, θέτοντάς τες στο αρχείο, από όπου τις «ανέσυρε» πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αγγελής «ομολογεί» πως μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι όλο το αρχείο που είχε η κ. Τουλουπάκη στον υπολογιστή της, ισχυρίζεται ωστόσο πως αυτό έγινε υπό τη γνώση και την έγκριση της κ. Δημητρίου, «προκειμένου να βρεθεί άκρη στο αλαλούμ που επικρατούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς». Μάλιστα, αναφέρει πως τον υπολογιστή της κ. Τουλουπάκη χρησιμοποιούσε ο γιος της γραμματέως της: «Είναι ευνόητο ότι ο εν λόγω νεαρός είχε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του αρχείου, αφού αυτό τηρείται χωρίς καμιά ασφάλεια και σε μορφή απλού WORD, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή τροποποίηση των τηρουμένων στοιχείων. Αφού σήκωσα τον νεαρό από την καρέκλα, διερεύνησα τις σχετικές εγγραφές για την υπόθεση NOVARTIS. Τις “αταξίες και ακαταλαβίστικες ενέργειες” που διαπίστωσα τις αντέγραψα σε “στικάκι”».

Μάλιστα, ο κ. Αγγελής στέλνει ένα… μήνυμα για τα όσα είδε στον υπολογιστή της πρώην υφισταμένης του: «Οσο για το φόβο που πιθανόν να διακατέχει κάποιους, υποψιαζόμενοι ότι ενδεχομένως να ερεύνησα και υποθέσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο και την αιτιολογία αυτών, ουδέν αναφέρω προς το παρόν, πέραν του ότι, όπως προφορικώς ενημέρωσα την κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, “καλό είναι να επανεξεταστεί η αιτιολογία, όσων υποθέσεων τέθηκαν στο αρχείο”».

Διάψευση

Οι εξελίξεις που έφερε η ανακοίνωση του κ. Αγγελή ήταν καταιγιστικές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. Αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε πως είχε ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας για τη Novartis: «Τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών.

Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία», ισχυρίστηκε ο κ. Καλογήρου, ενώ σχετικά με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε σε βάρος του κ. Αγγελή, ανέφερε πως σχετική παραγγελία του εστάλη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου…

«Απάντηση» στον κ. Αγγελή δόθηκε και μέσω πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο της αναφοράς της κ. Τουλουπάκη, η οποία κατηγορεί τον πρώην επόπτη της για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Κατά τις ίδιες πηγές, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υποστηρίζει ότι στην περίφημη συνάντηση στη Βιέννη, οι Αμερικανοί εισαγγελείς φέρονται να είπαν στους Ελληνες συναδέλφους τους ότι υπάρχει στη διάθεσή τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis, τον οποίον (παντά κατά την κ. Τουλουπάκη) ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει.

Στην ίδια αναφορά η κυρία Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο κύριος Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους, τα οποία ποτέ δεν επέστρεψε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η κ. Ξένη Δημητρίου πάντως αργά χθες το απόγευμα, με δική της ανακοίνωση, δεν απάντησε στους ισχυρισμούς Αγγελή, αναφέροντας πως δεν θα τοποθετηθεί επί ανοιχτής δικογραφίας, πετώντας την… μπάλα στην κερκίδα παρόλο που είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης: «Θα ερχόταν σε αντίθεση με το ελάχιστο περιεχόμενο της έννοιας της δικαστικής δεοντολογίας, που τηρούμε με αφοσίωση επί σαράντα ένα χρόνια, τη στιγμή, μάλιστα, που η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και που έχει ήδη κινηθεί τόσο η διαδικασία ποινικής έρευνας όσο και η διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ζητήματα. Επιβάλλεται η επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω, και η επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης», τόνισε. Πάντως, κοινή πεποίθηση στους δικαστικούς κύκλους είναι πως η Δικαιοσύνη έχει ήδη δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ λειτουργών, με τα όσα έρχονται στην επιφάνεια για καταγγελία σκευωρίας από τη Δικαιοσύνη με πολιτική «ενορχήστρωση» να είναι πραγματικά πρωτοφανή.

Τέλος, στην αναφορά Αγγελή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετρά εννέα (!) ανακριτικά λάθη που κατ’ αυτόν διέπραξε η κ. Τουλουπάκη, τα οποία μάλιστα καταγράφει, ανεβάζοντας ακόμη ένα επίπεδο τη μεταξύ τους αντιπαράθεση…

Αυτά είναι:

• η θέση σε καθεστώς προστασίας ατόμων που μετέπειτα κατηγορήθηκαν, όπως ο Ν. Μανιαδάκης
• η μη αναγραφή αριθμού πρωτοκόλλου στα αμερικανικά έγγραφα
• η παύση της διαδικασίας δικαστικής συνδρομής
• οι άτυπες συναντήσεις (π.χ. Βιέννη) αντί συντονιστικών της Eurojust
• η μη διερεύνηση πολλών στοιχείων (π.χ. εταιρίες και τραπεζικοί λογαριασμοί)
• η λήψη καταθέσεων από την κ. Τουλουπάκη αυτοπροσώπως (κατά τον κ. Αγγελή δημιουργεί ακυρότητα)
• η προειλημμένη απόφαση για fast track άσκηση διώξεων
• η κατάτμηση της δικογραφίας
• η δημοσιοποίηση στοιχείων στον Τύπο

Ειδικά ο ισχυρισμός του κ. Αγγελή για fasttrack και προαποφασισμένες διώξεις είναι πραγματικά ανήκουστος για τα ελληνικά δεδομένα και μάλλον παραπέμπει σε διαφορετικού τύπου καθεστώτα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα