Στήριξη από Μητσοτάκη ζητά ο Βέμπερ για το ΕΛΚ

από fimotro

Η Αθήνα έγινε πρόσφατα έδρα εξελίξεων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τα δύο από τα σημαντικότερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες τα οποία του ζήτησαν την βοήθεια και την στήριξη τους προκειμένου να προχωρήσουν στήν διεκδίκηση σέ δύο από τις σημαντικότερες θέσεις στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης αλλαγών σε όλα τα επίπεδα στις πολιτικές ομάδες των κομμάτων πού εκπροσωπούν τις χώρες τους καθώς φθάνουμε στην συμβατικότητα των δυόμισι χρόνων που πραγματοποιούνται οι αλλαγές κυρίως στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Με την εκτίμηση ότι η πολιτική εικόνα και τα γεγονότα στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο Κοινοβούλιο γίνονται ήδη οι ανάλογες κινήσεις και οι προετοιμασίες. Σε πρώτο στάδιο με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές στις ηγεσίες ορισμένων πολιτικών ομάδων, κυρίως όμως οι εναλλακτικές των μελών των Επιτροπών στο Κοινοβούλιο. Σε αντικαταστάσεις και προσθαφαιρέσεις ευρωβουλευτών που ήδη μετέχουν στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα στο προεδρείο οί σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τον πρόεδρο και τα δώδεκα μέλη του ευρωκοινοβουλίου.
Με ψηφοφορίες πριν από το τέλος του 2021 θα αναδειχθούν τα μέλη που θα αναλάβουν από την έναρξη του καινούργιου χρόνου τις θέσεις τους για τον υπόλοιπο χρόνο της πενταετούς θητείας.

Οι μονομαχίες αναμένεται ότι θα είναι σκληρές και καθώς στα κράτη μέλη της ΕΕ οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για εκλογές και μετέπειτα τις ευρωεκλογές, όλοι επιθυμούν να διακριθούν και να προετοιμάσουν το έδαφος για κέρδη στην προσεχή θητεία!

Το ΕΛΚ σε δύο μέτωπα

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) μπαίνει στον αγώνα σε δύο μέτωπα.
Στήν αντικατάσταση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επιστρέφει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Πολωνίας για να ξαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Προς γενική έκπληξη, την θέση προέδρου όπως όλα δείχνουν διεκδικεί ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του γκρουπ του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ!

Ο Βαυαρός αντιπρόεδρος του χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) σε μια αντεπίθεση προσωπικού επιπέδου αντί της θέσης του προέδρου του κοινοβουλίου και τού⁷ Σοσιαλιστή Ντάβιντ Σασσόλλι, επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρεία της πολιτικής ομάδας που κατείχαν πριν ο Βέλγος Βίλφριντ Μάρτενς, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντόλ και πρόσφατα ο Πολωνός Ντόναλτ Τουσκ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Βέμπερ ήταν υποψήφιος με πρόταση Μέρκελ- Μητσοτάκη για την προεδρεία της Κομισιόν.Υπερίσχυσε η Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν με την στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν…

Η απόφαση του Βέμπερ αφήνει περιθώρια εξελίξεων στο ΕΛΚ. Όπως για την θέση προέδρου του κοινοβουλίου προταθεί μια γυναίκα βουλευτής προερχόμενη από το ΡΡΕ! Όπως ο Βέμπερ.
Και στην θέση του τελευταίου προταθεί ο Ισπανός Πόνς.
Σαφώς όλα τα πιο πάνω θεωρούνται θετικά για την μεγαλύτερη σε αριθμό βουλευτών ομάδα του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος. Μια κίνηση γενικότερου χαρακτήρα για τους θεσμικούς ρόλους χωρών και κομμάτων που θα βρίσκονται σύντομα σε πρώτο πλάνο και ρόλο για τις κυβερνήσεις τους.
Η επιλογή της Ρομπέρτα Μετσόλα από την Μάλτα σήμερα πρώτης αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου στην τοποθέτηση της προέδρου αντί του Σασσόλλι, αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση ματ και για έναν ακόμα λόγο.
Ο πρώτος ότι εκπροσωπεί το γυναικείο φύλο σύμφωνα με τις ποσοστό σεις της ΕΕ.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι γενικός γραμματέας του ΕΛΚ πρόσφατα ορίσθηκε ο άλλοτε ευρωβουλευτής Σάιμον Μπουσουττίλ! Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η άριστη οργάνωση του Συνεδρίου του ΕΛΚ στην Λά Βαλέτα της Μάλτας και οι άριστες σχέσεις με την Κομισιόν στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα σημαντικό για την Ιταλία Ισπανία και Ελλάδα!

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι υποψήφιοι

Όπως είναι φυσικό οι υποψήφιοι έχουν ανάγκη στήριξης από τις κυβερνήσεις του ΕΛΚ και τις συμμαχίες που ακολουθούν έως την τελική κρίση του αποτελέσματος.
Έτσι πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντόναλτ Τούσκ ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για την συνεργασία της Ν. Δ στο διάστημα της προεδρίας του με το ΕΛΚ και για την στήριξη του στις εσωτερικές εκλογές.

Πρόσφατα όμως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωσαν καί γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους ο Μάνφρεντ Βέμπερ και η Ρομπέρτα Μετσόλα ζητώντας του να πληροφορηθούν πως βλέπει τις εξελίξεις αυτές καθώς και την πρόθεση του να στηρίξει και τις δύο επιλογές της μεγάλης πολιτικής ομάδας.

Προσωπικές μας εκτιμήσεις είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε θετικά τις πιο πάνω εξελίξεις εφ όσον οι διεργασίες τους προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν και θα γνωστοποιηθούν σύντομα!

Όσον αφορά τον Ισπανό Γονθάλεθ Πόνς, ήδη στην αντιπροσωπεία της χώρας του και τις φιλικά προσκείμενες ομάδες η υποψηφιότητα του βρίσκεται σε ανοδική πορεία στις διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν δεν έχουν εκδηλωθεί απ’ όσο γνωρίζουμε άλλες υποψηφιότητες.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα