Στην τελική ευθεία η κρατική επιδότηση δανείων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Για την πρώτη κατοικία

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ρυθμιστεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στις τράπεζες, μετά τη διαπραγμάτευση για τον νέο πτωχευτικό νόμο που μπαίνει στο τραπέζι κυβέρνησης – Θεσμών αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για επιδότηση των δόσεων δανείων, συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα, το οποίο διευρύνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση, καθώς έρχεται συμπληρωματικά στην παράταση του καθεστώτος προστασίας του ν. 4605/2019 μέχρι τις 31 Ιουλίου, αναμένεται επίσης να κριθεί από τους Θεσμούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Καθώς το πρόγραμμα αφορά άμεσα τις τράπεζες, δεδομένου ότι θα διασφαλίσει, για ένα σημαντικό διάστημα, την ομαλή πληρωμή δόσεων δανείων που σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονταν “κόκκινα”, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στην κρατική επιδότηση είναι κρίσιμη και για τις δύο πλευρές.

Οι τράπεζες έχουν ορίσει την περίμετρο των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της επιδότησης σε 330.000. Πρόκειται για δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και τα οποία είναι εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, και ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 20 δις. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι “κόκκινα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει ότι η επιδότηση θα μπορεί να δοθεί μέχρι και για τρία τρίμηνα (δηλ. μέχρι και το α΄ τρίμηνο 2021) και θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Το ύψος της επιδότησης, αλλά και την τελική περίμετρο των ωφελούμενων δανειοληπτών, πάντως, θα καθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Τη θέση των Θεσμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αντικατοπτρίζει η δήλωση του εκπροσώπου από πλευράς ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος «φωτογραφίζει» τους άξονες βιωσιμότητας των δανείων και διασφάλισης της κουλτούρας πληρωμών ως τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα