Στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon

από fimotro

Tο βρετανικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο Stena IceMax έφτασε στις 11 το βράδυ της Κυριακής στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο σημείο «Δελφίνη», όπου και θα γίνει η γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil, σε συνεργασία με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων του Κατάρ.

Τη πληροφορία του HellasJournal δεν επιβεβαίωσε Κύπριος αξιωματούχος, μετά από επικοινωνία της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το γεωτρύπανο θα έφτανε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας στο λιμάνι Λεμεσού. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτάσει ήδη, στο οικόπεδο 10. Ο αξιωματούχος είπε ότι «όλα βαίνουν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα», και ότι η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου.

Στην περιοχή πλέουν πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο αξιωματούχος είπε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές απειλές οι Αμερικανοί θα λάμβαναν τα ίδια μέτρα ασφάλειας.

Το πρωί του Σαββάτου, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν navtex για τον στόχο «Δελφίνη» του οικοπέδου 10, με ισχύ από προχθές μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την naxtex δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα