Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων και σχεδιάζεται Σύνοδος Κορυφής με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου

Ηταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, που όπως αναμένονταν δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση και σημείωσε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες καθώς φάνηκαν οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.

Δήλωσε δεσμευμένος να αρχίσει πραγματικές διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε πριν την συνάντηση αυτή ο ίδιος θα βάλει στο τραπέζι κάποιες «συγκεκριμένες προτάσεις».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ βιώνει τεράστια ύφεση και είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο γρήγορα προκειμένου να υπάρξουν οι πόροι και η σωστή εστίαση για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η πρώτη συζήτηση ήταν πολύ θετική, υποστήριξε. Οι ηγέτες δέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για μια «ισχυρή απάντηση» και πολλοί παραδέχτηκαν την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία το συντομότερο, πριν από το καλοκαίρι.

Δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση για το ότι πρέπει να κατευθυνθούν πόροι στην πράσινη οικονομία και την τεχνολογία. Στα ανοικτά θέματα ανέφερε το σύνολο του ποσού που θα έχει το Ταμείο, την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, το κλειδί κατανομής των πόρων και τις πηγές χρηματοδότησης. «Είναι απολύτως νόμιμο να συζητηθούν, εγώ εξήγησα τις θέσεις της Κομισιόν».

«Μπορούμε να βρούμε λύση αρκεί να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», έσπευσε να συμπληρώσει.

H Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της τόνισε ότι στη σημερινή σύνοδο δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις. Δεν υπήρξε κριτική για το μείγμα που περιλαμβάνει και δάνεια, κάποιοι θεώρησαν ότι τα νούμερα είναι υπερβολικά, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν μπορώ να δω πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη από φέτος», συμπλήρωσε. Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δήλωσαν ότι θέλουν επιστροφές (rebate) από τα κεφάλαια με τα οποία συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., υπογράμμισε η καγκελάριος.

Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα