Στην Αθήνα Μακρόν, Ντράγκι, Φον ντερ Λάιεν

από fimotro

Η ατζέντα της συνόδου EuroMed9

Στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9) την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στην Αθήνα, τους ηγέτες των κρατών της Μεσογείου ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της Πολιτικής Προστασίας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται πως λόγω τις άφιξης των ξένων ηγετών απαγορεύτηκαν σε ορισμένα σημεία οι υπαίθριες συγκεντρώσεις αλλά υπάρχει και τροποποίηση δρομολογίων του μετρό και του προαστιακού.

Οι εννέα ηγέτες των νοτίων χωρών της Ε.Ε. αναμένεται να υιοθετήσουν δύο κείμενα, τη Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο και την πολιτική Διακήρυξη της EUMED.

Η συνεδρία για την κλιματική αλλαγή συνιστά πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές, εμπλουτίζει την ατζέντα της συνόδου και η παρουσία των ηγετών των 9 χωρών και της κ. Φον ντερ Λάιεν ερμηνεύεται ως στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η χώρα μας με την πεποίθηση ότι η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό των χωρών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους όσο και εντός της Ε.Ε,, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά.

Πολιτική Προστασία

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η καλύτερη συνεργασία στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. O Ελληνας πρωθυπουργός έχει επισημάνει επανειλημμένα και την ανάγκη να ξαναδεί η Ε.Ε. αποφάσεις σε σχέση με το μηχανισμό rescUE, o oποίος, αν και αποτελεί το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, βρέθηκε κατά τη διαπραγμάτευση του περσινού Ιουλίου, που οδήγησε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με λιγότερους πόρους από αυτούς που είχαν προγραμματιστεί στην αρχή.

Τολμηρές προτάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει επίσης σαφές ότι βούληση της χώρας μας είναι να καταθέσει σε όλα τα διεθνή fora τολμηρές προτάσεις για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, κάτι που αποτυπώνεται και στην έμπρακτη προώθηση του περιβάλλοντος ως πολιτικού στόχου προτεραιότητας στο εσωτερικό της χώρας, με πρωτοβουλίες όπως το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης, με την αξιοποίηση των σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για να προσανατολιστεί η χώρα προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών, καθώς και με τον πρώτο στην ιστορία της κλιματικό νόμο που θα αποκτήσει η Ελλάδα.

Διακήρυξη

Η Σύνοδος Κορυφής της EUMED θα ολοκληρωθεί με την Πολιτική Διακήρυξη στην οποία αναμένεται να αποτυπωθούν οι κοινές θέσεις των ηγετών όσον αφορά προκλήσεις για τις νότιες χώρες όπως οι παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές και απαιτείται η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών, το μεταναστευτικό και η ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κίνδυνος εργαλειοποίησής του από τρίτες χώρες, αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία.

Στη χώρα μας θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση το μεσημέρι, πριν την έναρξη της Συνόδου, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χθες βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να παραθέσει δείπνο στο σπίτι του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. θα συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδηςκαι οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, καθώς ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θα παραμείνει στη χώρα του λόγω της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον ομόλογό του της Κροατίας, Α. Πλένκοβιτς.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν θα υπάρξει κάποια κατ’ ιδίαν συνομιλία του κ. Μητσοτάκη και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται πάντως να βρεθούν σε εκδήλωση και για τρίτη φορά αυτό το μήνα, καθώς μετά τη διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου που έγινε στη Μασσαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου και τη σημερινή Σύνοδο στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει στις 27 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στο Παρίσι με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα τη «Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)», με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα