Σήμερα η ψηφοφορία για τη Συμφωνία

από fimotro

Θετική ψήφο ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Λύση, αρνητική ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡα25

Ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει για τη συμφωνία με την Γαλλία

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αφορά την στρατηγικής σημασίας ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαδικαστικά θέματα, όπου η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ διά του Θ. Δρίτσα, κατέθεσε αίτημα ονομαστική τονίζοντας πως « είναι μια αναγκαιότητα που απαιτεί η σοβαρότητα του θέματος ώστε όλοι με προσωπική ευθύνη να πάρουν θέση στο ζήτημα» .

Ονομαστική ψηφοφορία έχει ήδη ζητήσει να διεξαχθεί με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κάνοντας χρήση του άρθρων συντάγματος το 27Α αλλά και του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας ζήτησε από το Σώμα εξαιτίας της σπουδαιότητας της συμφωνίας να πάρουν τον λόγο με την σειρά οι εισηγητές, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, στην συνέχεια ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και τέλος οι δυο υπουργοί, ΥΠΕΞ και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Δρίτσας ζήτησε να υπάρχει και Β’ κύκλος ομιλητών με επιπλέον 12 από κάθε κόμμα και επεσήμανε πως

«Η κυβέρνηση από την στιγμή που υπέγραψε υην συμφωνία και την προώθησε διακηρύσσει ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που δεν την αμφισβητούμε και εμείς την θεωρούμε σημαντική και πολύ αν θα αποδειχθεί ιστορική θα το δείξουν οι ιστορικοί του μέλλοντος» και πρόσθεσε πως « η σοβαρότητα προϋποθέτει τη συμμετοχή μέγιστου βαθμού βουλευτών σε αυτή γιατί η Βουλή καλείται να κυρώσει αυτήν την συμφωνία».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λαμβάνοντας τον λόγο επί της διαδικασίας τόνισε πως «υπάρχει στείρα άρνηση να μην μπορούν να μιλήσουν από κάθε κόμμα 5 -6 βουλευτές».

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».

Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης που έχει αποφασιστεί στην ΔτΠ, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔτΠ ζήτησε η συζήτηση να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών – βουλευτών προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα