Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Eκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων, έτσι ώστε να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι φόροι και τα τέλη που συνδέονται με αυτά, ετοιμάζει το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται στο Κτηματολόγιο. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων και ο λογαριασμός θα φανεί το 2020 με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία.

Συγκεκριμένα στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται όσοι προχώρησαν σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια αλλά και όσοι προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων χωρίς ωστόσο να κάνουν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων.

Όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη και πήρε χθες την έγκριση της Κομισιόν, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις θα φέρουν έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου το 2020.

Όπως αναφέρεται σε σε επιμέρους πίνακα, έχουν προϋπολογιστεί έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ, μόνο από τις διασταυρώσεις επί των τετραγωνικών μέτρων εκτός των εσόδων που θα προκύψουν από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και την προσαρμογή τους στο ύψος των εμπορικών σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές

Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020, μετά τις προστιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 194 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω ενίσχυσης των εσόδων κυρίως από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών (καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας / φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα