Στέλεχος της Κιβωτού άδειασε κρυφά θυρίδες από κεντρική τράπεζα της Αθήνας

από fimotro

Οι Αρχές επισπεύδουν τις έρευνες σχετικά με τις χορηγίες μαμούθ ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κιβωτό του κόσμου με τα λογιστικά στοιχεία να βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της σημερινής εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ηγετικό πρώην στέλεχος της Κιβωτού του κόσμου εντοπίστηκε να αδειάζει κιβώτιο από κεντρική τράπεζα της Αθήνας.

Η πληροφορία είναι πολύ σοβαρή και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Αρχές θα επισπεύσουν τις έρευνες για να μην προλάβουν οι υπεύθυνοι να αποκρύψουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν στοιχεία που αφορούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές, τόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο των Αρχών.

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες κατά της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική παρενόχληση και ξυλοδαρμούς με τη  Δικαιοσύνη να ερευνά ενδελεχώς και διεξοδικά όλα τα πρόσωπα και τις καταθέσεις τους, με τις νεότερες εξελίξεις να θέλουν την Κιβωτό του Κόσμου να βρίσκεται για τα καλά στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

Σαρωτικοί οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι που αφορούν και τον πατέρα Αντώνιο και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα επεκτείνεται ακόμη και σε τυχόν παράνομες υιοθεσίες.

Έλεγχοι θα γίνουν και στις δομές της Περιφέρειας. Η αρχή έγινε με την αιφνιδιαστική έφοδο που πραγματοποίησε το πρωί κλιμάκιο της περιφέρειας Πελοποννήσου στη δομή Καλαμάτας, με φόντο την αποκάλυψη ότι το συγκεκριμένο παράρτημα λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια χωρίς άδεια. Η έρευνα επεκτείνεται και στο θέμα των υιοθεσιών, καθώς έλεγχοι αποκάλυψαν ότι υπήρξαν ύποπτες βαφτίσεις παιδιών.

Ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης είπε σχετικά: «Οπότε εδώ υπάρχει ένα θέμα και θα κληθεί πάλι η Κιβωτός να απαντήσει ποια είναι η νομική βάση και γιατί γινόταν αυτό και να αποδείξει, εάν αυτό ίσχυε και πόσο ίσχυε, σε τι βαθμό.

Για “γροθιά στο στομάχι” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε την έρευνα.

«Πολιτική αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι να έχουμε λιγότερα παιδιά σε τέτοιες δομές, δεν πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε τέτοιες δομές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοίγουν οι λογαριασμοί

Φύλλο και φτερό κάνουν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που εδώ και δύο 24ωρα εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν πάρει στην κατοχή τους από το λογιστήριο του ιδρύματος στον Κολωνό. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ισολογισμοί, οι δωρεές και οι δαπάνες της οργάνωσης.

Στην έρευνα συμμετέχει η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος που ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας του και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό.

Ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Η προστασία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημα του νέου Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών. Το πρωί τρία μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στον Κολωνό.

«Έχουμε έρθει για να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση, γιατί δεν θέλουμε να μείνει κανένα παιδί στο δρόμο, όλη μας τη ζωή έχουμε ασχοληθεί με την παιδική προστασία. Να μην εγκαταλείψουμε την Κιβωτό γιατί είναι πολλά τα παιδιά και πρέπει να τα βοηθήσουμε»

Εισαγγελική έρευνα για τις κακοποιήσεις

Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί, νυν και πρώην, καταθέτουν στους Εισαγγελείς Ανηλίκων περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών. «Έφαγε ξύλο, σφαλιάρα τον κόψανε από τη μάθηση δεν πήγαινε σχολείο … είχαν πιάσει να χτυπάνε μία κοπέλα… τον αδελφό μου τον κλείνανε σε ένα ντουλάπι ήταν χειρουργημένος… έχω δει και παιδιά να πηγαίνουν στο δωμάτιό του» λέει πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου.

Τέλος, ένας από τους μάρτυρες που έχει ήδη καταθέσει στη Δικαιοσύνη φέρεται να έχει δηλώσει ότι είχε ακούσει από τρίτους ακόμα και για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Σύμφωνα με το CΝΝ τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον τρεις ακόμα μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Δίχως τέλος οι καταγγελίες

Παράλληλα συνεχίζεται το «μπαράζ» καταγγελιών για τα όσα διαδραματίζονταν στις δομές της οργάνωσης, όταν έκλειναν τα φώτα της «συλλογικής κοινωνικής προσφοράς».

Πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε την αντιμετώπιση που που επεφύλασσαν στα παιδιά κάποιοι εργαζόμενοι της οργάνωσης: ξύλο και καταναγκαστική εργασία.

«Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν ήσουν “καλό παιδί” πήγαινες να δουλέψεις σαν τιμωρία. Είχα δει και μια κοπέλα να την χτυπάνε πάνω σε καβγά. Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί» υποστήριξε ο νεαρός.

«Δεν άφηναν τα κινητά γιατί ήξεραν ότι θα τραβούσαμε βίντεο τα όσα γίνονταν. Ο πατέρας είχε κάποια παιδιά πιο κοντά του, ενώ είχα δει κάποια και στο δωμάτιό του» κατέληξε.

Κακοποιητική συμπεριφορά ακόμη και σε βρέφη

Eθελόντρια παιδαγωγός στο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και σε βρέφη, που ήταν σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. από το 2015, καθώς η ίδια είχε προβεί σε εκτενή αναφορά για τη χρήση βίας από άτομα της δομής με επιστολή της προς τις αστυνομικές αρχές.

Όπως υποστηρίζει, είχε επικοινωνήσει και με τον πατέρα Αντώνιο ενημερώνοντας τον για την κακοποίηση των παιδιών. «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα