Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Ξεχάστε τα F-35

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε «φρένο» στα σενάρια για πολιτική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, για την αγορά των ρωσικών S-400.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι έχει άριστη θέση με τον Αμερικανό ομόλογό του και κατά συνέπεια η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Ομως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η αγορά αυτή θα επιφέρει «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις» για την Τουρκία.

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους S-400

«Ενώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F- 35 και την έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA)», ανέφερε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει στη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η απόκτηση των S-400. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τη συνέχιση των συζητήσεων που αφορούν τις αμερικανικές ανησυχίες για την απόκτηση του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος από έναν νατοϊκό σύμμαχο.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε τις ανησυχίες μας για το S-400 και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας για την εξαγορά του S-400», ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα