Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Όριο αδιαπραγμάτευτο, όπως ελπίζεται τουλάχιστον, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το ύψος των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη και με δύο νέες αποφάσεις του.

Σύμφωνα με αυτές, το ύψος των κτηρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, διότι, σε αντίθετη περίπτωση υποβαθμίζεται το μνημείο και ο περιβάλλων χώρος του.

Γνώμονας και για τις δύο αποφάσεις, δηλαδή, υπήρξε η προστασία της Ακρόπολης, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αποτρέπεται, έτσι, η ανέγερση εννεαώροφου κτιρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα, καθώς και με ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου, διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανέγερση ξενοδοχείου με επιπλέον χρήση του υπάρχοντος κτηρίου. Με την δεύτερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, εξάλλου, απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

Με τον όρο, ωστόσο, ότι το υπουργείο θα επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και, στη συνέχεια, να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της Ακρόπολης. Με την ίδια απόφαση τέλος κρίθηκε, ότι ο έλεγχος του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αφορά σε όλα τα στοιχεία του κτηρίου, δηλαδή και στο ύψος, εφόσον πρόκειται για την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι, πριν από λίγες μέρες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάνθηκε υπέρ της καθαίρεσης δύο ορόφων κτηρίου (ξενοδοχείο) επί της οδού Φαλήρου, επίσης στου Μακρυγιάννη, λόγω του ύψους του, που θεωρείται ότι προκαλεί αισθητική βλάβη στα μνημεία της Ακρόπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα