Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1 για ΕΝΦΙΑ: Το 80% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση

από fimotro

Στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό, απαντώντας και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο φέτος είναι 3,5 εκατ. Συνολικά αφορά 8,5 εκατομμύρια ευρώ», εξήγησε σχετικά κι έδωσε παραδείγματα όπου μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς αυξάνεται η αντικειμενική αξία.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «ένα σπίτι 100 τμ 1ου ορόφου στο Λαύριο, όπου έχει αυξηθεί η αντικειμενική του, θα έχει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 24, 32%».

Στον αντίποδα, έδωσε το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου αυξήθηκε τόσο η αντικειμενική αξία, όσο και ο ΕΝΦΙΑ.

«Το 80% θα έχει μείωση και περίπου 6% θα έχει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, κι αυτοί είναι όσοι στις ζώνες τους έχει αυξηθεί πολύ η αντικειμενική αξία ή έχει αυξηθεί ο πλούτος», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης λόγω της κρίσης, είπε πως «τα χρήματα που περισσεύουν στην τσέπη του πολίτη, είναι βοήθεια. Βοηθάμε με μόνιμο τρόπο ένα παροδικό πρόβλημα».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, είπε πως, «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση στο ρεύμα, όπου είχαμε το χαμηλότερο φόρο».

«Δεν καλύπτουμε όλη την αύξηση, αλλά ένα ποσοστό, κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε συμπληρωματικά.

Όσο για το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων το 2022, υπογραμμίζοντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις μειωμένες εισφορές, που ήδη εφαρμόζονται.

«Όποτε βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, θα κάνουμε μειώσεις», είπε.

Σχετικά, τέλος, με το αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για τις «πληγές» της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα για το αν θα υπάρξει άλλο κούρεμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, είπε πως «όλα εξαρτώνται από τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης, αν γίνει χειρότερη η κατάσταση και συνεχιστεί, θα είμαστε πιο γενναιόδωροι, αλλά όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα