Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η Ελλάδα επιθυμεί να διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, καθώς η κρίση του κορονοϊού ωθεί το σύνολο του χρέους σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 200% του ΑΕΠ, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η Ελλάδα, η οποία έχει περάσει από τρία προγράμματα διάσωσης κατά την τελευταία δεκαετία, συμφώνησε το 2018 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού – όταν τα έσοδα ενός κράτους είναι υψηλότερα από τις δαπάνες του – 3,5% έως το 2022. Αν και αυτό το απαιτούμενο επίπεδο πλεονάσματος περιορίζει τις ικανότητες της κυβέρνησης για δαπάνες, το αντάλλαγμα ήταν πιο ήπιες συνθήκες αποπληρωμής του χρέους.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ”πάγωσε” την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στο CNBC ότι θα συζητήσει νέους στόχους με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη.

”Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας στα υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κορονοϊού”, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Στον απόηχο της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Μάρτιο να άρει τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα-μέλος, παρέχοντάς τους μεγαλύτερα περιθώρια δαπανών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινό μέτρο ως απάντηση στην οικονομική κρίση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 196,4% για την Ελλάδα για το 2020 και 182,6% για το 2021. Το 2019, το συσσωρευμένο χρέος της Ελλάδας ανήλθε στο 176,6% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα