Σταϊκούρας: Επιχορήγηση για την στήριξη 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελ. Βενιζέλου

από fimotro

Τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν τα 14 αεροδρόμια που παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο βάσει της σύμβασης που υπεγράφη το 2015 με την εταιρία Fraport αλλά και του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, ανέλυσε κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο ο Χρ. Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε η ενέργεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης- που είναι και η τακτική της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ- υπαγορεύεται τόσο από τη μείωση κατά 70,5% της επιβατικής κίνησης τη περίοδο 2020-2021 όσο και από την ίδια την σύμβαση με την εταιρία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός των οικονομικών εξήγησε πως για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, δεν θα γίνει απαιτητή από το ελληνικό δημόσιο η αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Από την πλευρά του ο παραχωρησιούχος παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση για απώλεια εσόδων, καθυστερήσεις σε έργα και κάθε άλλη απώλεια εντός του 2020.

«Η βάση της απόφασης είναι ότι όταν τα αεροδρόμια λειτουργούν, συμβάλουν σημαντικά στα δημόσια έσοδα. Η επίδραση της συμφωνίας με τη Fraport στο ΑΕΠ μέσα ένα μόλις χρόνο ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, διπλασίασε την απασχόληση και θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε πως θα δοθούν σε άμεση επιχορήγηση 130 εκατ. ευρώ, ενώ θα γίνει και συμψηφισμός υποχρεώσεων ως και τα 78,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2019-2021. «Ο συμψηφισμός δεν δύναται να υπερβαίνει τα ποσά αυτά και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η καταβλητέα αμοιβή θα είναι μεγαλύτερη ο αερολιμένας υποχρεούται στην καταβολή της διαφορά. Το ποσό τελεί υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 που καθορίζεται η χρονική περίοδος ενίσχυσης», σημείωσε.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις νέες αντικειμενικές αξίες, ξεκαθαρίζοντας πως «το συνολικό αλγεβρικό άθροισμα θα είναι μηδενικό! Ούτε ευρώ παραπάνω».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα