Σταϊκούρας: Έχουμε υψηλό πληθωρισμό, αλλά τον έκτο χαμηλότερο στην ΕΕ

από Philippos

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Υπέρ του σχεδίου νόμου και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του ψήφισε η ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή διατάξεων από διάφορα υπουργεία» προκαλώντας την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Να μου πείτε σε ποια διάταξη αναφέρεστε συγκριμένα και ποιου υπουργείου είναι αυτή». Επισήμανε πως το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι για θέματα εκτός του νομοσχεδίου, αυτό «είναι πρόδηλο της σοβαρότητας του νομοσχεδίου και της προετοιμασίας του και της έλλειψης επιχειρημάτων που έχουν». Κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφεύγουν ρήματα του τύπου «τελειώσατε» γιατί τα είχαν επαναλάβει και στο παρελθόν και διαψεύστηκαν. Παρατήρησε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν εδώ και 7 μήνες την κυβέρνηση να μην λύνει σοβαρά θέματα και να τα αφήσει να τα δούμε μετά τις εκλογές. Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήξερε όταν ανέλαβε τι να πρωτολύσουμε γιατί τα είχατε αφήσει όλα, εκτός από τις αυξήσεις σε φόρους». Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι πως «οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να λύσουμε θέματα και όχι για να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».

Απαντώντας στα σχόλια αμφισβήτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας προέτρεψε να περιμένουν «να δούμε τη Δευτέρα στο Eurogroup τι θα πουν οι εταίροι. Θα υπάρχει αναφορά στην πρώτη μεταπρογραμματική Έκθεση της χώρας. Και θα δούμε εάν είναι θετική ή αρνητική και εάν οι εταίροι πράγματι θεωρούν ότι υπάρχουν επιτυχίες στη χώρα ή όχι».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε πως η Ελλάδα πράγματι και δυστυχώς, έχει έναν υψηλό πληθωρισμού του 9%, αλλά είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, καθώς μόλις πέντε χώρες έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Οι άλλες δεκατέσσερις έχουν υψηλότερο (το Βέλγιο 10,5%, η Γερμανία 11,3%, η Εσθονία 21,4%, η Ιταλία 12,5%, η Λετονία 21,7%, η Λιθουανία 21,4%, η Ολλανδία 11,2%, η Αυστρία 11,1%, η Πορτογαλία 10,3%, η Σλοβενία 10,8%, η Σλοβακία 15,1% και η Ιρλανδία και η Φινλανδία 9%, όπως και εμείς).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα