Σταϊκούρας: Δεν θα έχει ταμειακό πρόβλημα η χώρα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


«Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και πήραμε μέτρα, κρατώντας καύσιμα και για το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα τόνισε πως -ακόμα και αν καθυστερήσουν να εκταμιευτούν ευρωπαϊκοί πόροι-, δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα με σωστή διαχείριση και με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα. Μέχρι σήμερα -και ενδεχομένως μέχρι το τέλος Ιουλίου- έχουν εγκριθεί όλες οι ελληνικές προτάσεις, αλλά δεν έχει υπάρξει ευρωπαϊκή εκταμίευση πόρων.

Ο Χ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως η επίτευξη συμφωνίας είναι ιδιαίτερη σημαντική, ώστε να μπουν κοινές στερεές βάσεις για την μετά κορωνοϊό εποχή.

Αυτό που υπογράμμισε, σε συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, είναι πως χρειάζεται σχεδιασμός, σύνεση και ρεαλισμός, για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια κατά το, βέλτιστο δυνατό τρόπο. Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην ψήφιση 25 νομοσχεδίων μέχρι το τέλος Ιουλίου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις μικροπιστώσεις, την ηλεκτροκίνηση κ.α.

Όσον αφορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το 2021. Το θέμα είχε τεθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στην Ολομέλεια για την οικονομία.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως εσφαλμένα έχει λεχθεί ότι το ευρωπαϊκό κείμενο δεσμεύει τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα. Για να προσθέσει πως υπάρχουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις πως η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα το 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. «Αυτά είναι εκτιμήσεις, δεν υπάρχει αναφορά σε δεσμεύσεις», σημείωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εστίασε σε δύο σημεία: Πρώτον, ότι οποιαδήποτε επίδραση στα έσοδα ή στα επιδόματα από τον κορωνοϊό εξαιρείται από τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεύτερον, ότι οι δαπάνες για επιχειρήσεις, απασχόληση και κοινωνική συνοχή επίσης εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους και αυτό θα γίνει σε όλα τα κράτη-μέλη.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πρόταση επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: Εμπεριέχει στοιχεία δικαίου καθώς βασίζεται σε κοινό δανεισμό. Είναι ορθολογική, γιατί προβλέπει επιδοτήσεις αντί δανείων. Είναι αναπτυξιακή, γιατί δίνει βαρύτητα σε κομβικούς τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη. Είναι ευέλικτη, γιατί μπορεί το κάθε κράτος να αποφασίζει τις πολιτικές του. Τέλος, σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από το ύψος, η διάρθρωση και κατανομή των πόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα