Το κυβερνητικό σχέδιο για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο capital.gr, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ μαίνεται ο καβγάς για το θέμα αυτό ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φυγομαχεί.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ « η κυβέρνηση διαμορφώνει, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για τη δημιουργία αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, το ταχύτερο δυνατόν. Φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση.Προχωράμε, βήμα-βήμα, στην επίτευξη των στόχων μας».

Σημειώνεται ότι όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση πρώτα θα πείσει για την αξιοπιστία της στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ύστερα θα θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ;oτι τυχόν πρόωρη ανακίνηση του θέματος θα συναντήσει την άρνηση των δανειστών.

Μιλώντας στο capital.gr ο κ. Σταϊκούρας εξηγεί τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών, σημειώνοντας οτι η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας «καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος» και εκτιμά ότι προκύπτει «και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».

Μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άμεσες πρώτες παρεμβάσεις μέσα από την προσμέτρηση των εσόδων από κέρδη ομολόγων ή από άλλες πηγές ακόμη και φέτος, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Όπως αναφέρει σχετικά «φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις φοροελαφρύνσεις

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 αλλά προσθέτει ότι δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές. Κάνει σαφές πως «οι παρεμβάσεις μας στο φορολογικό πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες, ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες».

Για το 2020 θεωρεί δεδομένες μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και τη μείωση στο φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Όσο για την μείωση του κατώτατου συντελεστή η άλλων φοροελαφρύνσεων ο κ. Σταϊκούρας λέει:

«Επιπλέον ρυθμίσεις για το 2020 μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα