19 Απριλίου 2024 / 12:43 μμ
19 Απριλίου 2024 / 12:43 μμ

Στάχτη 10.000 στρέμματα στο καταφύγιο άγριων ζώων

από fimotro

Ένας οικολογικός θησαυρός, καταφύγιο άγριας ζωής, υπέστη σοβαρή καταστροφή από την πυρκαγιά που έκαιγε -τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ- για τρίτο 24ωρο. Το δάσος, του οποίου κάηκαν τουλάχιστον 10.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως παρερμηνεύτηκε στην αρχή. Αντιθέτως, αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής, με μοναδική και σπάνια πανίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας, τα προστατευτέα είδη του καταφυγίου άγριας ζωής είναι, μεταξύ άλλων, το πετροκούναβο, η αλεπού, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός, η πέρδικα, ο λαγός, ο φασιανός, το γεράκι, οι τσίχλες, ο κότσυφας, το τρυγόνι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στα άρθρα 18, 19 και 21 του ν. 1650/1986 και στο άρθρο 1 του ν. 4519/2018 και στους αντίστοιχους χάρτες, οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισής του, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν μόνο οι περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Οπως αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος, ειδικός για δασικές πυρκαγιές, Μιλτιάδης Αθανασίου, κάηκαν κατ’ εκτίμηση συνολικά 30.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 10.000 στρέμματα ήταν το δάσος του καταφυγίου άγριας ζωής. «Το γεγονός ότι δεν είναι περιοχή Νatura δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαμβάνει προστασίας», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι για την καταστροφή της πανίδας του δάσους. Είναι κάτι που θα εκτιμηθεί σε δεύτερο χρόνο από τις αυτοψίες ειδικών. Ωστόσο, ο περιβαλλοντολόγος επισημαίνει πως η καταστροφή θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν είχαν τόσο μεγάλη υγρασία τα ζωντανά καύσιμα συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων τους προηγούμενους μήνες. «Λόγω του νερού που είχαν συγκρατήσει, αντιστάθηκαν πολύ τα πεύκα. Εάν είχαν την υγρασία που είθισται αυτή την εποχή, θα ήταν πολύ σοβαρότερη και μεγαλύτερη η καταστροφή», αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος επισημαίνει, ακόμη, πως η πυρκαγιά δεν αποστερεί τη δυνατότητα αναγέννησης της περιοχής, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Οπως εξηγεί, ένα μεσογειακό πευκοδάσος χρειάζεται 30-40 χρόνια να αποκατασταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα