Στα ύψη οι τιμές για το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

από fimotro

 

Το σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να βάλει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τα προϊόντα που το απαρτίζουν να… πετούν πιο ψηλά κι από τον χαρταετό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραδοσιακή λαγάνα, που φέτος οδεύει ακόμα και στα 5 ευρώ/ τμχ., σύμφωνα με τους αρτοποιούς της Αττικής. Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος, προβλέπει ότι τελικά η τιμή της θα συγκρατηθεί λίγο πιο κάτω από τα 4 ευρώ/τμχ., καθώς οι αρτοποιοί έχουν την πρόθεση να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτη Σαχινίδη, οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 100%, ενώ το ενεργειακό κόστος παραμένει «αβάσταχτο». «Ένα σακί αλεύρι πέρυσι κόστιζε 10-12 ευρώ. Φέτος, το αγοράζουμε 20-24 ευρώ. Πέρυσι πληρώναμε φυσικό αέριο 25 ευρώ/ ημέρα, φέτος πληρώνουμε 70 ευρώ/ημέρα. Συνυπολογίστε και τα εργατικά κόστη, καθώς οι αρτεργάτες θα πληρωθούν νυχτερινό ωράριο και αργία, δηλαδή τριπλό μεροκάματο. Όλα αυτά θα μετακυλήσουν στον καταναλωτή, αλλά θα προσπαθήσουμε κι εμείς να δείξουμε αυτοσυγκράτηση». Έτσι, αναμένεται ότι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν τη λαγάνα -ανάλογα και με το αν θα περιέχει ελιές, τομάτα ή άλλα υλικά- από 3,8 μέχρι και 5 ευρώ ανά τεμάχιο.

Ο πατροπαράδοτος χαλβάς θα κοστίσει φέτος 6,5-15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει πια ξεφύγει στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τιμές στα θαλασσινά, με το χταπόδι να πωλείται 15-19 ευρώ το κιλό, στο καλαμάρι η τιμή ξεπερνά τα 22 ευρώ, οι γαρίδες φτάνουν έως 19 ευρώ. Στα μύδια και τα κυδώνια οι τιμές διαμορφώνονται για φέτος πάνω από τα 11 ευρώ το κιλό και το θράψαλο πωλείται στα 10 ευρώ το κιλό.

Απέναντι σε αυτό το… τσουνάμι αυξήσεων, αύριο Τετάρτη, μπαίνει σε εφαρμογή στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ το «Καλάθι της Σαρακοστής», με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές στα νηστίσιμα είδη. Θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και δύο είδη κατεψυγμένων θαλασσινών. Θα διατηρηθεί σε ισχύ μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, συμπληρώνοντας τα νηστίσιμα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο κύριο «καλάθι» (όσπρια, ρύζι κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα