29 Μαρτίου 2024 / 4:32 πμ

Στα βήματα της Πελόζι ο Κέβιν Μακάρθι: Ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν

από fimotro

Ο Ρεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να επισκεφθεί και εκείνος φέτος, έπειτα από τη Νάνσι Πελόζι πέρυσι, το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Η απόφαση της – προερχόμενης από το κόμμα των Δημοκρατικών – Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί πέρυσι το καλοκαίρι την Ταϊβάν, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο του Πεκίνου (το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν «κινεζικό έδαφος» και διεκδικεί τη de-facto κυριαρχία της) αλλά και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών πίσω στις ΗΠΑ.

Πλέον, έχοντας πια πάρει τη θέση που άλλοτε είχε η Πελόζι στην προεδρία της αμερικανικής Βουλής έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι παρουσιάζεται αποφασισμένος να κάνει και εκείνος το ίδιο.

Ο Μακάρθι πρόκειται να επισκεφθεί την Ταϊβάν, πιθανόν την ερχόμενη άνοιξη όπως εκτιμάται, κίνηση που δεν θα αρέσει καθόλου στο Πεκίνο. Σύμφωνα μάλιστα με το αμερικανικό Politico, εκείνος έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει το σχετικό ταξίδι σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Στα μάτια της κινεζικής ηγεσίας ωστόσο, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν ενισχύουν τις αποσχιστικές τάσεις της αυτοδιοικούμενης νήσου.

Με πληροφορίες από Gzero, Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...