Στα κάγκελα κάτοικοι και εν δυνάμει επενδυτές της Μυκόνου μετά την επεισοδιακή ομολογουμένως ,παρουσίαση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχο έχει να βάλει τέλος τόσο στην άναρχη δόμηση ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις ώστε το νησί των ανέμων να αποφύγει τον σκόπελο του υπερτουρισμού.
Η βασικότερη από τις αλλαγές, αφορά την αύξηση της ελάχιστης αρτιότητας από 4 στα 8 στρέμματα για τις κατοικίες, για τις τουριστικές εγκαταστάσεις η ελάχιστη αρτιότητα αυξάνεται από τα 10 στα 30 στρέμματα. Επίσης, ο συντελεστής δόμησης για τα τουριστικά καταλύματα μειώνεται από 0,15 σε 0,12 που αντιστοιχούν σε 150 κλίνες στην τουριστική ζώνη και σε 0,10 στις υπόλοιπες ζώνες που αντιστοιχούν σε 50 κλίνες. Ωστόσο με βάση το νέο σχέδιο οι τουριστικές ζώνες θα ενεργοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα 5ετίας.
Τα έργα αφορούν σε έργα ύδρευσης (αφαλατώσεις-δίκτυα), στην απαγόρευση κολυμβητικών δεξαμενών σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας μέχρι να λειτουργήσει νέα αφαλάτωση, σε έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, έργα οδοποιίας, θέσεις στάθμευσης και έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οι Μυκονιάτες φεύγουν από το νησί, δεν βρίσκουν σπίτι»
Οι αλλαγές για την δόμηση κατοικιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων καθώς όπως ισχυρίζονται τα οικόπεδα που έχουν στην κατοχή τους είναι άχρηστα καθότι δεν πληρούν τα κριτήρια για ανέγερση κατοικιών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την ελάχιστη αρτιότητα χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος αντίδρασης. Ενδεικτικό της οργής των κατοίκων είναι οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας Ευθύμης Μπακογιάννης, κατά την παρουσίαση του πολεοδομικού σχεδίου. Ο κ. Μπακογιάννης έγινε αντικείμενο λεκτικών επιθέσεων με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση είναι εξοντωτική για τη μεσαία τάξη του νησιού και έχει στόχο να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα. «Σπίτια δεν έχει το νησί, όχι ξενοδοχεία», «οι Μυκονιάτες φεύγουν επειδή δεν βρίσκουν σπίτι», «κουρσεύετε τις ζωές μας», «ξεπουλάτε τη χώρα», ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν.
Στον αέρα οι μεγάλες επενδύσεις στη Μύκονο
Αναβρασμός υπάρχει και από την πλευρά των επενδυτών, των οποίων τα μεγάλα projects τους έχουν συναντήσει μεγάλα εμπόδια στο νησί των «Ανέμων». Συγκεκριμένα, η απόφαση της κυβέρνησης τα έργα να προχωρήσουν μόνο εφόσον ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής με χρονικό ορίζοντα 5ετίας, καθυστερεί ακόμα περισσότερα τα σχέδια τους και είναι εις βάρος τους.
Υπενθυμίζεται πως τα τρία έργα της Southrock,η επένδυση της της AGC Equity Partners για την κατασκευή του Four Seasons Resort Mykonos, κατά μήκος της ακτογραμμής του κόλπου στο Καλό Λιβάδι, το project «Blue» επίσης στο Καλό Λιβάδι, αλλά και η επένδυση του ομίλου Μήτση στην περιοχή Ελιά, είναι μερικά από τα μεγάλα έργα στο νησί που θα πρέπει να πάρουν αναβολή με βάση το νέο πολεοδομικό σχέδιο του νησιού.