Στα 70 τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Μερικά μόλις 24ωρα μετά την απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο, η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία υποχρεώθηκαν να πράξουν το ίδιο σε Μύκονο και Χαλκιδική.

Και οι δύο περιοχές είχαν το τελευταίο διάστημα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και μάλιστα την 11η Αυγούστου είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιοχών για τις οποίες τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας των μπαρ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Μύκονο ή από τη διαδικασία ιχνηλάτησης συσχετίστηκαν με ταξίδι αναψυχής στο νησί, ξεπέρασε τα 30, ενώ μόνο την Τρίτη η Μύκονος μέτρησε 15 κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” στο νησί της Μυκόνου υπάρχουν συνολικά 70 ενεργά κρούσματα. Αντίστοιχα σε πάνω από 100 ανέρχονται όσοι το διάστημα από 1ης Αυγούστου μέχρι σήμερα διαγνώστηκαν -σε Αττική και αλλού- θετικοί στον κορωνοϊό και από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι είχαν νωρίτερα ταξιδέψει στο νησί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Παρόμοια είναι τα δεδομένα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις και στη Χαλκιδική που εδώ και μερικές εβδομάδες έχει συσχετιστεί με συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως στη Θεσσαλονίκη αλλά και όχι μόνο. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση διασποράς κορωνοϊού σε 51 εργαζόμενους εργοστασίου τροφίμων της Χαλκιδικής όπως και η εξάπλωση της νόσου σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης από κρούσμα σχετιζόμενο με ταξίδι αναψυχής στην ίδια περιοχή.

Αρμόδιος αξιωματούχος που μίλησε στην “Καθημερινή” υπό τον όρο της ανωνυμίας διευκρίνισε ότι τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα αποφασίστηκαν καθώς διαπιστώθηκε ότι τα σχετιζόμενα με τη Χαλκιδική κρούσματα έχουν μεγάλη διασπορά: “Προέκυψε ότι κάθε φορέας covid-19 από τη Χαλκιδική μετέδιδε τον ιό σε άλλα τρία άτομα στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο” δήλωσε.

Σχετικά με τα νέα έκτακτα μέτρα που επέβαλε η Πολιτική Προστασία στη Μύκονο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού, ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς τόνισε πως ήρθε σε επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και επισημάνθηκε η ανάγκη της εφαρμογής των μέτρων για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

“Από την αρχή της έναρξης της πανδημίας, είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για όλα τα μέτρα πρόληψης, καθώς και υγειονομικής αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid.

Με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η επιτροπή επιστημόνων εισηγήθηκε και η Πολιτεία αποφάσισε μετά τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, να εφαρμοστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και στη Χαλκιδική.

Κατόπιν και σημερινής επικοινωνίας που είχα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών μας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Αναμφισβήτητα, τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Όμως είναι βέβαιο, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού, παραμένει η μόνη η οποία μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια εικόνα του νησιού, να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και με περιορισμούς, και το κυριότερο να επιτρέψει μια καλύτερη τουριστική σεζόν την επόμενη χρονιά.

Άρα μένουμε ψύχραιμοι, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα και προστατεύουμε την υγεία μας.

Είμαι βέβαιος ότι με υπευθυνότητα και συνεργασία θα τα καταφέρουμε και πάλι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα