Στα 2,7 δισ. ευρώ το ύψος των νέων φοροελαφρύνσεων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αναλυτικά παραδείγματα με τις 5 νέες παρεμβάσεις

Δραστική και μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά του συντελεστή φορολόγησης όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς κριτήριο πτώσης τζίρου μειώνεται στο 55% για φέτος και εφεξής, ενώ για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου μειώνεται φέτος στο 70% και μόνιμα στο 80% από το 2022 και μετά.

Τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24% του ίσχυε, ενώ επεκτείνονται και το 2022 τα προσωρινά μέτρα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέας.

Οι ανακοινώσεις έρχονται μετά τη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης με τον Χρ. Σταϊκούρα να χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «γέφυρα» προς τη μετά κορωνοϊό εποχή.

Το δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου και του φορολογικού συντελεστή φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ φέτος και περιορίζεται στα 200 εκατ. για κάθε ένα από τα επόμενα έτη, ενώ η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ το 2022.

Χρήστος Σταϊκούρας: Μέτρα-γέφυρα για τη μετά κορωνοϊό εποχή

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, έχει θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της στο οικονομικό πεδίο τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα», δήλωσε από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας. Όπως εξηγεί, «προχωράμε στην υλοποίηση 5 μέτρων-γέφυρα προς τη μετά-κορωνοϊό εποχή, μέσω των οποίων παρέχουμε πρόσθετη σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους. Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα-καταλύτες για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Παραδείγματα:

  • Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.
  • Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι εργάζεται με υπευθυνότητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και για την είσοδό της, μετά την υγειονομική κρίση, σε τροχιά ισχυρής,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα