Στα $13 τρισ. ο λογαριασμός της πανδημίας για τις μεγάλες οικονομίες

από fimotro

Μία ανεπιθύμητη κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα αντιμετωπίσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες επιβαρύνονται με ρεκόρ χρέους: Εναν λογαριασμό χρέους ύψους 13 τρισ. δολαρίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη της Ομάδας G7 όπως και των βασικών αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν τις πιο βαριές λήξεις ομολόγων της τελευταίας δεκαετίας, πολλές από τις οποίες δανείζονται για να ξεφύγουν από την ύφεση. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυτές οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να μετακυλήσουν 51% περισσότερο χρέος από ότι το 2020.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επενδυτές είναι στο πλευρό τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διευκολυντική στάση τους – και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό. Τα ομόλογα παραμένουν ένα περιζήτητο καταφύγιο εν μέσω αυξανόμενης επιβάρυνσης του ιού. τόσο στην υγεία όσο και στις οικονομίες.

«Οι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκραγεί, αλλά πιστεύω ότι η βραχυπρόθεσμη ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος είναι άκαρπη», δήλωσε ο Gregory Perdon, στέλεχος επενδύσεων στην Arbuthnot Latham. «Το χρέος είναι μόχλευση κα υποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου».

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, με οφειλόμενο χρέος 7,7 τρισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με 2,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Κίνα βρίσκεται στα 577 δισ. δολάρια από 345 δισ. δολάρια πέρυσι.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει το βαρύτερο λογαριασμό με 433 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τα 348 δισ. δολάρια της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει $325 δισ. έναντι έναντι 201 δισ. πέρυσι. Δεν θα παραταθούν απαραίτητα όλες αυτές οι λήξεις με νέο δανεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα