Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι εμβολιασμοί στη χώρα

από fimotro

Κρίσιμοι μήνες ο Μάιος και ο Ιούνιος για να χτιστεί το τοίχος ανοσίας

Το «άνοιγμα» της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» σηματοδοτούν ο Μάιος και ο Ιούνιος καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς η χώρα είναι έτοιμη – με βάση τις διαθέσιμες δόσεις αλλά και το διευρυμένο δίκτυο εμβολιαστικών κέντρων – να εκτελέσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Ενδεικτικά την Πέμπτη τα ραντεβού μαρτυρούσαν περισσότερα από 100.000 «τσιμπήματα» σε ισάριθμους πολίτες, γεγονός που δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει «αναβαθμιστεί» σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες διεκπεραίωσής του.

Νέα δεδομένα με το J&J

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο, παραμένει η ανταπόκριση του πληθυσμού, ενώ προς το παρόν μόνον η ηλικιακή κατηγορία 20-29 ετών παραμένει «κλειδωμένη». Από την άλλη, η επίσημη χθεσινή έναρξη των εμβολιασμών και με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στους ρυθμούς ανοσίας. Πιο συγκεκριμένα, έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας συνολικά 1,3 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες να προκληθεί ανοσία σε ισάριθμους πολίτες σε χρόνο – ρεκόρ, υπό την έννοια ότι δεν μεσολαβεί χρόνος αναμονής για τη δεύτερη δόση. Παράλληλα, σημαντική ώθηση θα δώσει και ο δρομολογούμενος κατ’ οίκον εμβολιασμός σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι ανήκουν κατά κανόνα στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80 ετών.

Η αποχή των ηλικιωμένων

Η «αποχή» μεγάλης μερίδας ηλικιωμένων από την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» είναι άλλωστε θέμα που έχει απασχολήσει σημαντικά την κυβέρνηση και τους ειδικούς, με στελέχη του υπουργείου Υγείας να αποδίδουν τη «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί αφενός στη δυσκολία μετακίνησης στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω σοβαρών θεμάτων υγείας και αφετέρου στο γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών κατοικούν σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες άνω των 80 ετών δεν έχουν επισκεφτεί το εμβολιαστικό κέντρο, όταν στην Ιρλανδία το ποσοστό των εμβολιασμών στον πλέον ευάλωτο αυτόν πληθυσμό αγγίζει το 100%. Επιπλέον, στη Δανία το ποσοστό είναι99%, σε Σουηδία και Πορτογαλία η ίδια ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό92,2%, στην Ιταλία85%, ενώ στο Βέλγιο οι άνω των 80 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση κατά86%. Σε ό,τι αφορά τις λοιπές ηλικιακές κατηγορίες, στη χώρα μας οι πολίτες 50-59 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση σε ποσοστό11%, οι 60-69 σε45,3% και οι 70-79 σε63,4%.

Ευρωπαϊκό τείχος ανοσίας

Την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών στην ΕΕ τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ήδη το25% των ευρωπαίων πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αναφερόμενη δε στο τείχος ανοσίας, πρόσθεσε ότι «θα έχουμε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουμε το 70% των ενήλικων ευρωπαίων πολιτών έως τον Ιούλιο».

Εν τω μεταξύ, παράλληλο στοίχημα στη χώρα μας – και γενικά στη Γηραιά Ηπειρο – είναι η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία των νεότερων πολιτών, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού επιτάσσει την ανάγκη να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας στο σύνολο της «ενεργής» κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, στις υψηλότερες θέσεις με τους εμβολιασμούς των νέων βρίσκονται η Ουγγαρία με 34,4% και η Μάλτα με 25,6%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στηνΚύπρο με 4,1%. Στη χώρα μας, το κρίσιμο αυτό εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και σύμφωνα με τους αρμοδίους εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα