Σουηδία: Η Δεξιά ανεβαίνει στην εξουσία – Εντός της ημέρας η παραίτηση της πρωθυπουργού Άντερσον

από Philippos

Μια μεγάλη αλλαγή συντελείται στο σουηδικό πολιτικό σκηνικό μετά την ήττα της σοσιαλδημοκράτισσας τέως πρωθυπουργού της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον και την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.
Η Άντερσον θα παραιτηθεί εντός της ημέρας, αφού η καταμέτρηση των 200.000 επιστολικών ψήφων και ψήφων του εξωτερικού ξεκαθάρισε ότι η εκλογική μάχη που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή έχει κριθεί οριστικά.

Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι κυβερνητικοί τους εταίροι κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Έτσι ο πρώην κυβερνητικός συνασπισμός αποχωρεί, παραδίδοντας την σκυτάλη σε έναν τετρακομματικό συνασπισμό δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Σουηδία θα ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή της στον πρόεδρο της σουηδικής Βουλής, Αντρέας Ντορλέν και θα τη διαδεχθεί ο Ουλφ Άντερσον. Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας διαθέτει μαζί με τον συνασπισμό δεξιών, φιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάμεων οριακή πλειοψηφία 176 ψήφων έναντι των 173 των Σοσιαλδημοκρατών.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας στη Σουηδία απαιτούνται τουλάχιστον 175 έδρες. Το κόμμα του Άντερσον ήρθε τρίτο σε ψήφους.

Η συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» στην νέα κυβέρνηση θεωρείται μάλλον δεδομένη καθώς έλαβε τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα στα κόμματα του δεξιού συνασπισμού. Παρόλα αυτά, θεωρείται μάλλον απίθανο να δοθεί στον αρχηγό του Τζίμι Άκεσον εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούν τα άλλα κόμματα.

Το εν λόγω κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στη βουλή το 2010 και έκτοτε διαγράφει ανοδική πορεία. Το 2021, οι «Σουηδοί Δημοκράτες» εισήγαγαν την πολιτική της «μηδενικής ανοχής κατά του ρατσισμού και του εξτρεμισμού», αλλά νωρίτερα είχαν υποστηρίξει ότι η μετανάστευση μουσουλμάνων αποτελεί την μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την Ευρώπη, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε ψήφους και θα συνεργαστούν με τους συντηρητικούς μετριοπαθείς, τους χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους. Οι τελευταίοι θα καταλάβουν μόλις 3 έδρες στο κοινοβούλιο.

«Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα δεξιά του κέντρου, με ναζιστικές ρίζες στον κόσμο», είχε δηλώσει πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κάρλσταντ, Τομπίας Χιμπινέτ.

«Ακόμη και αν το κόμμα επισήμως καταγγέλλει τις ιδεολογικές του ρίζες, αυτό το υπόβαθρο παραμένει γιατί το κόμμα συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σώσει τους γηγενείς λευκούς Σουηδούς».

Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο κόμμα του δεξιού συνασπισμού, θα μπορέσει να διορίσει τον πρόεδρο της Βουλής, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός μάλλον δεν θα προέρχεται από τους κόλπους του.

Όσον αφορά τους μετριοπαθείς δεξιούς, ο ηγέτης του κόμματός τους θα προτιμούσε μια κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων, με κοινοβουλευτική στήριξη από τους «Σουηδούς Δημοκράτες» και όχι τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Αυτό, ωστόσο, δύσκολα θα γίνει δεκτό από τον Όκεσον.

Ο ίδιος, μαζί με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων βρέθηκαν χθες στα γραφεία των Συντηρητικών, σε μία συνάντηση που τα σουηδικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν συμβολική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα