Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες στις μάχες

από fimotro

“Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες”

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και ένοπλοι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω τηλεσύνδεσης. Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Το κυβερνών συμβούλιο χαρακτηρίζει «αντάρτική» αντίπαλη παράταξη

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν χαρακτήρισε σήμερα μια παραστρατιωτική δύναμη που πολεμά τον στρατό αντάρτικη οργάνωση, σε μια φονική μάχη εξουσίας που έχει εκτροχιάσει τη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση.

Τηλεοπτικά πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο μέσα στην πόλη έδειξαν φωτιά να μαίνεται και μαύρο καπνό. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν κατεστραμμένα αεροπλάνα.

Οι χειρότερες συγκρούσεις τις 20ετίας

Οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ και στις παρακείμενες αδελφές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι από προχθές, Σάββατο, είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις που είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ηγείται του κυβερνώντος συμβουλίου που συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021 και την εκδίωξη το 2019 του βετεράνου ηγέτη Όμαρ Μπασίρ στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων. Ο στρατηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή Χαμέτι, είναι αναπληρωτής του.

Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες στις μάχες-1
Σουδάν: Κοράνι, χρήμα και καλάσνικοφ – Μια παρατεταμένη κρίση 40 ετών
Βάσει ενός σχεδίου μετάβασης με διεθνή υποστήριξη, οι ΔΤΥ επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθούν με τον στρατό. Ο Μπουρχάν διέταξε σήμερα την οργάνωση να διαλυθεί καθώς οι δύο πλευρές αντάλλασσαν κατηγορίες.

Μιλώντας στο Sky News, ο Μπουρχάν είπε πως είναι ασφαλής σε έναν προεδρικό ξενώνα εντός του συγκροτήματος του υπουργείου Άμυνας. Διαμήνυσε πως σκοπός του είναι να νικήσει τις ΔΤΥ, αλλά δεν απέκλεισε κάποιου είδους διαπραγματεύσεις.

«Κάθε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν ο αντίπαλος ηττάται», δήλωσε ο Μπουρχάν.

Ο ηγέτης των ΔΤΥ Χαμέτι, αποκάλεσε τον επικεφαλής του στρατού “ριζοσπάστη ισλαμιστή που βομβαρδίζει αμάχους από αέρος”.

Η συνεχιζόμενη βία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μια εύθραυστη περιοχή και να οδηγήσει σε ανταγωνισμό για επιρροή εκεί ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων που έχουν προσεγγίσει διαφορετικούς παράγοντες στο Σουδάν.

Η Αίγυπτος, που τηρεί επί μακρόν επιφυλακτική στάση απέναντι σε μια πολιτική αλλαγή στο Χαρτούμ, είναι ο ο πιο σημαντικός υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν. Ο Χαμέτι έχει καλλιεργήσει σχέσεις με ξένες δυνάμεις, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένων.

Καμία υποχώρηση

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη σήμερα ότι οποιαδήποτε πλευρά είναι πρόθυμη να υποχωρήσει. Ενώ ο στρατός είναι μεγαλύτερος, και έχει δύναμη από αέρος, οι ΔΤΥ έχουν αναπτυχθεί ευρέως μέσα σε γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων, καθιστώντας δύσκολο για οποιαδήποτε πλευρά να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη.

Στο μεταξύ οι συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών στο Νταρφούρ εγείρουν το φάσμα αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στη δυτική επαρχία η οποία από το 2003 μαστίζεται από χρόνια αιματηρών πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,7 εκατομμυρίων.

Γραφεία, σχολεία και πρατήρια βενζίνης ήταν κλειστά σήμερα, ενώ οι υπηρεσίες παροχής υγείας αντιμετώπιζαν εκτεταμένα προβλήματα και τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ζημιές και δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των συγκρούσεων.

Οι γέφυρες που συνδέουν το Χαρτούμ με το Ομντουρμάν και το Μπάχρι μέσω δύο μεγάλων διακλαδώσεων του ποταμού Νείλου αποκλείστηκαν από θωρακισμένα οχήματα και ορισμένοι δρόμοι που οδηγούν στην πρωτεύουσα είναι αδιάβατοι.

Με την παροχή νερού και ηλεκτρικού να έχει διακοπεί επίσης σε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας μερικοί κάτοικοι επιχειρούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στους φούρνους.

Δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Χαρτούμ από το Σάββατο και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για λεηλασίες.

OHE: Καταδίκη και έκκληση για επιστροφή στην ηρεμία

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την έξαρση των συγκρούσεων στο Σουδάν και κάλεσε για επιστροφή στην ηρεμία, λέγοντας πως η ήδη επισφαλής ανθρωπιστική κατάσταση είναι τώρα καταστροφική.

Οι ΔΤΥ ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν ένα αεροδρόμιο και στρατιωτικές βάσεις, ενώ ο στρατός υποστήριξε πως έχει τον έλεγχο του αρχηγείου του, παρά τις «περιορισμένες συγκρούσεις», όπως τις αποκάλεσε, στη γύρω περιοχή. Το Reuters επιβεβαίωσε βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις των ΔΤΥ σε μερικές τοποθεσίες αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς για το πεδίο της μάχης.

Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του κυριότερου τηλεοπτικού σταθμού, που σταμάτησε για λίγο να εκπέμπει αφού ακούστηκαν πυρά όπλων στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής. Ο σταθμός άρχισε να μεταδίδει βίντεο που έδειχναν τον στρατό να καταστρέφει οχήματα των ΔΤΥ, μία ημέρα αφότου οι ΔΤΥ δήλωσαν πως είχαν καταλάβει το κτίριο.

Μάχη εξουσίας

Το ξέσπασμα των συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο ακολούθησε αυξανόμενες εντάσεις για την ενσωμάτων των ΔΤΥ στον στρατό.

Η διαφωνία για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αυτής καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο για την έναρξη της πολιτικής μετάβασης που επρόκειτο να υπογραφεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός και πως οι συγκρούσεις αποτελούν δυνητική απειλή για την ευρύτερη περιοχή. Η Γερμανία κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα