Σουδάν: Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων – Οι πρώτοι διασωθέντες

από fimotro

Πυρά έπεσαν στο όχημα του Μητροπολίτη Σάββα Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απομάκρυνσης χιλιάδων ξένων πολιτών από το Χαρτούμ

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν, εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει στήσει το σχέδιο «Κόσμος» την απομάκρυνση με τη βοήθεια των γαλλικών δυνάμεων, με τις οποίες υπάρχει συντονισμός τα τελευταία 24ωρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη νότια Αίγυπτο προσγειώθηκαν τα δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130 και ένα C-27J, με 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που θα συνδράμουν στο σχέδιο απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Σουδάν. Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Πυρά δέχθηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Μητροπολίτης Σάββας που παραμένει εγκλωβισμένος στο Χαρτούμ του Σουδάν. Επιχείρησε με άλλους τέσσερις να βγουν από τη Μητρόπολη και να πάνε με αυτοκίνητο στη γαλλική πρεσβεία, όμως λόγω της έκρυθμης κατάστασης δεν τα κατάφεραν κι επέστρεψαν πίσω.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, ο Μητροπολίτης Νουβίας και άλλα τέσσερα άτομα (Έλληνες και ξένοι πολίτες) επιχείρησαν να βγουν από τον ιερό ναό με αυτοκίνητο και να πάνε στο κτήριο της γαλλικής πρεσβείας. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή, χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μας μετέφερε στην πρεσβεία» περιέγραψε ο μητροπολίτης στο OPEN, μιλώντας για τον εφιάλτη που έζησε.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία Έλληνα που επέβαινε στο όχημα: «Δεν νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μας είπε ο πρέσβης να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη, που οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω».

Ήθελαν να απεγκλωβιστούν από το Χαρτούμ μέσω της επιχείρησης που έχουν στήσει οι Γάλλοι για να διασώσουν τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν αποκλειστεί εκεί. Το αυτοκίνητο άρχισε να κινείται προς τη γαλλική πρεσβεία, αλλά έπεσε σε ανταλλαγή πυρών, ενώ εκείνη την ώρα γίνονταν και βομβαρδισμοί στην περιοχή. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Μητροπολίτης Σάββας που ήταν στο τιμόνι του οδηγού, αναγκάστηκε να γυρίσει γρήγορα το όχημα πίσω στην ελληνική Μητρόπολη και τελικά όλοι έφτασαν με ασφάλεια στον ιερό ναό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα