Σουδάν: Πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης των υπηκόων της Ε.Ε. ζητά η Ελλάδα

από fimotro

Επικριτικός ο Δένδιας για την στάση των Ευρωπαίων, κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

«Περίπλοκη», αλλά ταυτόχρονα «επιτυχημένη» χαρακτήρισε νωρίτερα την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος πριν από λίγο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, πάνω από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

«Πρώτα το προσωπικό της ΕΕ (απομακρύνθηκε), 21 άνθρωποι είναι ήδη στην Ευρώπη και πολλοί ακόμη πολίτες της ΕΕ είναι εκτός Σουδάν. Δεν μπορώ να δώσω τους ακριβείς αριθμούς. Σίγουρα πάνω από 1.000 άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τη Γαλλία που απομάκρυνε τους πολίτες μας και τις συντονισμένες προσπάθειες πολλών χωρών», σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος στο Σουδάν καθώς μία εκτός ελέγχου κατάσταση θα είχε συνέπειες σε όλη την Αφρική.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ως εξής:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Σημειώνεται ότι απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες από το Σουδάν, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», ενημερώνει το Υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα