Νομοθετική διάταξη, με την οποία θα παγώσουν τα επιτόκια στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα, θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από το μικρό ή μεγαλύτερο σοκ που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι όταν επιχειρούν να ρυθμίσουν οφειλές τους στην εφορία μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων, διαπιστώνοντας άλμα επιτοκίων.
Το εκ νέου πάγωμα των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών έως 12 δόσεις μειώνεται σε 4,34% και θα παραμείνει παγωμένο για έναν χρόνο σε αυτά τα επίπεδα, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο μειώνεται και παγώνει στο 5,84%.
«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.
Γι αυτόν τον λόγο οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, αντιμέτωποι με ένα μικρό ή μεγαλύτερο σοκ, όπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day.gr έρχονται όσοι φορολογούμενοι επιχειρούν να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων τις οφειλές τους στην εφορία. Διαπιστώνουν άλμα επιτοκίων στο 6,68% για δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση οφειλών με διάρκεια 24-48 μηνών.
Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87% αλλά σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των επιτοκίων αρρύθμιστων οφειλών σε εφορία -ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Έτσι, όσοι σήμερα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν σε δόσεις είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε το φόρο εισοδήματος, είτε έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στην εφορία.
Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤτΕ . Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.
Το παράδοξο είναι ότι τα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών βεβαιωμένων χρεών στην ΑΑΔΕ είναι τα μόνα τα οποία έμειναν χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Με διαδοχικές αποφάσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του νυν ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει παγώσει έως τον Σεπτέμβριο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ την ίδια ώρα, έως τον Σεπτέμβριο του 2025 παραμένουν «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.