20 Απριλίου 2024 / 1:28 πμ
20 Απριλίου 2024 / 1:28 πμ

SOS από τις μεταλλάξεις – Η μεταδοτικότητά τους οδηγεί σε αυξημένη διασπορά

από fimotro

Σήμα κινδύνου από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εκπέμπεται και στη χώρα μας, με την κυκλοφορία τους να είναι ταχεία και τους φόβους για την επικράτησή τους έντονη.

Η φράση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι «θα έχουμε πρόβλημα αρχές Μαρτίου» εάν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις ηχεί ολοένα και πιο δυνατά.

Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ταυτοποίησε επιπλέον 167 δείγματα που φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 403 χθες σε σχέση με 236 προχθές. Τα 397 περιστατικά είναι θετικά στη λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη ή «Nelly», και τα έξι στη «νοτιοαφρικανική» που έχει αρχίσει και εκείνη να … κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Μάλιστα, τα δύο τελευταία κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» εντοπίστηκαν στα Ιωάννινα, ενώ τα προηγούμενα ήταν στη Θεσσαλονίκη και εικάζονται ότι σχετίζονται με το διάκονο, το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στο «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος, τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεκάδες κρούσματα εντοπίζονται στο Λασίθι Κρήτης, στην Αχαΐα καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά, από τα 166 νέα περιστατικά της μετάλλαξης που ανακοινώθηκαν χθες, 114 είναι από την Περιφέρεια Αττικής – με τα 92 στην κοινότητα, τα δέκα από τη Θεσσαλονίκη, τα 16 από την Κοζάνη, τα 16 από το Λασίθι, τα εννέα από το Ηράκλειο και ένα από τα Ιωάννινα.

Η έντονη κυκλοφορία των μεταλλάξεων στην κοινότητα έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού, με τους επιστήμονες να εφράζουν τον προβληματισμό τους σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη εάν ο ιός συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος, επεσήμανε χθες (Σκάι) ότι ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, που πραγματοποιεί την έρευνα για τα λύματα, μιλώντας το πρωί στον Αντ1, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η εκτεταμένη διασπορά που παρατηρείται στην Αττική, «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά». Υπενθυμίζεται ότι στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε γνωστά νεότερα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η μεταδοτικότητα του «βρετανικού» στελέχους είναι κατά 20% υψηλότερη, με την κα Παπαευαγγέλου να προσθέτει ότι στα παιδιά ανέρχεται στο περίπου 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, με την έξαρση της επιδημίας να έχει αρχίσει να φαίνεται στα νοσοκομεία. Οι νέες εισαγωγές που καταγράφονται καθημερινά εντείνουν την ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης, ενώ η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων χθες δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τι ακολουθεί εάν δεν περιοριστούν οι θετικές διαγνώσεις.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθαν χθες σε 262, έναντι 249 το Σάββατο και 246 την Παρασκευή. Με δεδομένη την άνοδο και των «σκληρών» δεικτών της επιδημίας, δεν αποκλείονται τις επόμενες ημέρες σκληρότερα μέτρα για την αναχαίτιση του διαφαινόμενου τρίτου κύματος. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον Σκάι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα