28 Μαρτίου 2024 / 10:50 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:50 πμ

Σκοπιανό: Οι 7 «πληγές» της συμφωνίας

από fimotro

«Πληγές» περιέχει η συμφωνία για το Σκοπιανό που συμφώνησαν Ελλάδα και πΓΔΜ μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ στο Σκοπιανό που αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες το Σαββατοκύριακο για την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» («North Macedonia» και όχι «Severna Makedonija» που δεν υπάρχει τελικά στο κείμενο της συμφωνίας), αλλά και των πολιτών της γειτονικής χώρας ως «Μακεδόνων» με γλώσσα «μακεδονική», συνιστά πλέον και de jure άρση από πλευράς της χώρας μας των εμποδίων για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Και αυτό, χωρίς κανένα «ορατό» όφελος για την Ελλάδα. Χωρίς δηλαδή προηγουμένως οι γείτονες να έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση απάλειψης των αλυτρωτικών στοιχείων του Συντάγματός τους, τα οποία μάλιστα ενισχύονται αφού τους παραχωρούμε τη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» που επεδίωκαν.

Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας, η οποία προέκυψε μέσα από μια πολύμηνη μυστική διπλωματία Τσίπρα – Κοτζιά με τη σκοπιανή κυβέρνηση, ερήμην των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού, όπως συνάγεται και από το τελικό κείμενο της συμφωνίας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «πληγές» για τη χώρα και θεωρείται βέβαιο ότι θα κλονίσουν σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου.

Ηδη, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά επαφίεται στο δημοψήφισμα των Σκοπιανών για να μην ισχύσει η συμφωνία.

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μία προς μία τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας:

1. Δεν προκύπτει κανένα διπλωματικό κέρδος για τη χώρα μας. Κλείσαμε μια συμφωνία, όπου η Ελλάδα παραχωρεί μια σειρά πραγμάτων, χωρίς να υπάρχει κάποιο εξισορροπιστικό ή αντισταθμιστικό μέτρο. Οι υποσχέσεις του διεθνούς παράγοντα για το χρέος θα πρέπει να μείνουν στην άκρη, γιατί είναι λάθος να μπαίνουν τέτοιου είδους συμψηφισμοί σε ευαίσθητα εθνικά θέματα.

2. Η κυβέρνηση παραχώρησε «μακεδονική» γλώσσα, στηριζόμενη σε ένα ανύπαρκτο θέμα που βασίζεται στη μεταγραφή της γλώσσας των Σκοπιανών από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο το 1977. Εξυπακούεται ότι καμία σχέση δεν έχει η σκοπιανή γλώσσα, που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, με την αρχαία μακεδονική, ελληνική γλώσσα, όμως η υποσημείωση ότι πρόκειται για «σλαβομακεδονική» διάλεκτο δεν θα εμποδίσει τους Σκοπιανούς να την αγνοήσουν, κρατώντας μόνο το «μακεδονική».

3. Το ίδιο ισχύει και για την ιθαγένεια-υπηκοότητα των πολιτών της γείτονος, οι οποίοι θα είναι πλέον και με τη σφραγίδα της Ελλάδας «Μακεδόνες», αφού κανείς δεν θα δίνει σημασία στον αστερίσκο που θα λέει ότι είναι «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι Βορειοελλαδίτες για το εάν θα μπορούν να αποκαλούνται «Μακεδόνες». Ακόμα και στην περίπτωση που αργότερα καταρρεύσει η συμφωνία, η «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα θα έχουν παραμείνει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και ενδεχομένως να υπάρχουν πιέσεις από τους «Βορειομακεδόνες» για τη χρήση του ονόματος.

4. Τα μέτρα της συμφωνίας είναι εμπροσθοβαρή. Αντί δηλαδή να ζητήσουμε πρώτα να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις από το σκοπιανό Σύνταγμα, για να ενταχθούν σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, τους δώσαμε τα κλειδιά για την ένταξή τους στους δύο διεθνείς οργανισμούς, ευελπιστώντας ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Κι αν αυτό δεν γίνει, άντε μετά να ζητήσεις να βγουν από το ΝΑΤΟ.

5. Ανακύπτει θέμα με τις εμπορικές ονομασίες που χρησιμοποιούνται από ελληνικής πλευράς, καθώς μπορεί να ζητηθεί ακόμα και να ξηλωθούν όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούν την ελληνική Μακεδονία ως ονομασία προέλευσης.

6. Οι υπογραφές και μόνο των Τσίπρα – Ζάεφ σε μια συμφωνία, ακόμα κι αν αυτή καταρρεύσει μελλοντικά, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τους όρους που έχουν τεθεί. Αν σήμερα έγινε χρήση του πορίσματος μιας επιτροπής Μπαμπινιώτη του ΟΗΕ για τη γλώσσα πριν από 40 χρόνια, γίνεται αντιληπτό πόσο περισσότερο καθοριστικό μπορεί να αποβεί σε μια επόμενη φάση το κείμενο μιας συμφωνίας που έχει μονογραφεί από δύο πρωθυπουργούς.

7. Σε συνδυασμό με την παγίωση μιας σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό προσδιορισμό, υπάρχει σαφής αναντιστοιχία που δημιουργεί συνθήκες αλυτρωτισμού. Και μάλιστα δεν ισχύει το erga omnes, αφού τo «Severna Makedonija» δεν υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά το «Νorth Macedonia». Και, όπως έλεγε ο Εθνάρχης Κ. Καραμανλής, μπορεί τα Σκόπια να είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να μας απειλήσει, ωστόσο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως όργανο άλλων συμφερόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα