18 Απριλίου 2024 / 11:55 μμ
18 Απριλίου 2024 / 11:55 μμ

Σκληρή απάντηση του υπ. Οικονομικών στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αχτσιόγλου

από fimotro

Απάντηση στα όσα είπε η Έφη Αχτσιόγλου που επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για το ΤΧΣέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πρακτικές του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος υπό κρατικό έλεγχο», που ευαγγελιζόταν και προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, τονίζει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΟΙΚ:

«Θέλει πολύ θράσος από τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάζει ανακοινώσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι μνήμες των πολιτών είναι ακόμη νωπές από την επιβολή τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, τη συρρίκνωση των καταθέσεων, τη χορήγηση δανείων – με αδιαφανείς διαδικασίες – από μη συστημική τράπεζα, όλα αυτά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Να φρεσκάρουμε λίγο και τη μνήμη των στελεχών του, και να συγκρίνουμε πώς παρέδωσε το τραπεζικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς αυτό είναι σήμερα:

1ον. Οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 160,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, στα 136,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Σήμερα οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 178,2 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2010.

2ον. Τα «κόκκινα» δάνεια, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ.

Η σημερινή Κυβέρνηση τα παρέλαβε στα 75,3 δισ. ευρώ, ή στο 43,6% του συνόλου των δανείων, στο ποσοστό δηλαδή που ήταν και στο τέλος του 2014.

Σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 18,4 δισ. ευρώ, ή στο 12,8% του συνόλου των δανείων, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2010.

Με 2 συστημικές τράπεζες ήδη να βρίσκονται κάτω από το 10%, κάτι που αναγνωρίζει ως επιτυχία ακόμη και η κα Αχτσιόγλου.

3ον. Όταν όλη η Ευρώπη – την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – προχωρούσε μπροστά, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες υπέφεραν από μία αχρείαστη νέα κρίση, που οδήγησε και σε μία αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προσέθεσε κόστος στο Δημόσιο, απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε – επί το δυσμενέστερον – τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο κατέρρευσε, από τα 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, στα 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Νόμου, είναι ενδιαφέρον ότι οι διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν σε διαβούλευση από 29 Απριλίου, και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να το διαβάσει και να ασχοληθεί αφότου η Κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, έκανε ακόμα αυστηρότερες τις διατάξεις!

Αλλά ακόμα και τώρα, σκοπίμως αποσιωπά ότι οι μεταβλητές αποδοχές που υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθούν στις τράπεζες που ικανοποιούν τα κριτήρια από το 2023 και μετά, δεν μπορούν να παρέχονται σε μετρητά αλλά μόνον σε μετοχές ή άλλους αντίστοιχους τίτλους, συνδέοντας την αξία αυτών με την αξία της τράπεζας.

Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά «σκανδαλώδεις ρυθμίσεις» και «φαγοπότι» στη σημερινή Κυβέρνηση, ας ανατρέξει στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, επί ημερών διακυβέρνησής του, στον τρόπο χορήγησης δανείων και στους αποδέκτες αυτών.

Και τότε η κα Αχτσιόγλου, αν διαβάσει και τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συγκεκριμένη τράπεζα, θα έχει αϋπνίες.

Τώρα οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, καθώς δεν επιτρέψαμε να εφαρμοστούν στις συστημικές τράπεζες πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, με δάνεια για βοσκοτόπια!

Οι πρακτικές του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος υπό κρατικό έλεγχο», που ευαγγελιζόταν και προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ , έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Τι είπε η Έφη Αχτσιόγλου

Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ «που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών μαύρα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για χρυσά μπόνους στα στελέχη των τραπεζών από το 2023», άσκησε με ανακοίνωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει: «Με το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, συγκεκριμένα, στις τράπεζες που έχουν δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από 10% το ΤΧΣ δεν θα μπορεί να βάζει βέτο στα μπόνους των στελεχών τους. Μάλιστα, το νομοσχέδιο που αρχικά είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση δεν είχε καν το χρονικό όριο του 2023 και οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες, που έχουν ήδη δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από 10%, σχεδίαζαν τη χορήγηση μπόνους και για τις δύο προηγούμενες οικονομικές χρήσεις του 2020 και 2021. Προφανώς, οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες αντέδρασαν και το τρίγωνο Μεγάρου Μαξίμου – υπουργείου Οικονομικών – τραπεζών βραχυκύκλωσε. Κάποιοι τραπεζίτες δεν δέχθηκαν να ξεκινήσουν την κούρσα των μπόνους αργότερα από κάποιους άλλους και ο κ. Πατέλης έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και είπε ότι θα μπει όριο το 2023 για να έχουν όλοι κοινή αφετηρία στο φαγοπότι».

Με σκωπτικό ύφος η κ. Αχτσιόγλου προσθέτει: «Είμαστε σίγουροι ότι τα 381 εκατ. που χρωστά η ΝΔ στις τράπεζες δεν έχουν βεβαίως καμία σχέση με τη σκανδαλώδη αυτή ρύθμιση. Το μόνο που την υπαγόρευσε ήταν η ανάγκη για υιοθέτηση καλών πρακτικών στο τραπεζικό σύστημα».

Γενικεύοντας κατηγορεί ότι «η κυβέρνηση-χορηγός των χρυσών μπόνους, από τη ΔΕΗ ως τις τράπεζες, χλευάζει καθημερινά τις ανάγκες των πολλών. Κάθε μέρα του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας προσβάλλει την κοινωνία. Η πολιτική αλλαγή είναι η μόνη διέξοδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα