Σκέψεις για νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους

από fimotro

Οι εισηγήσεις των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Σε έξαρση είναι το 4ο κύμα πανδημίας και οι προβλέψεις είναι ότι οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το καλό σενάριο θέλει να φτάσουν στην κορύφωσή τους στην αρχή του Δεκεμβρίου. Το lockdown είναι στην επιστημονική φαρέτρα αλλά όχι στις επιλογές της κυβέρνησης και πριν φτάσουμε εκεί υπάρχουν όπως λένε κυβερνώντες και επιστήμονες και άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν. Ηδη συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να ζητείται rapid test από τος ανεμβολίαστους για να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ, το click away επίσης για τους ανεμβολίαστους, η ενίσχυση της τηλεργασίας αλλά και οι διπλές μάσκες.

Το γεγονός ότι χειροτερεύουν ο υγειονομικές δείκτες δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και την κυβέρνηση. Έτσι όλα είναι υπό συζήτηση σε σχέση με το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους δεν πρέπει να αποκλείεται. Στο πλαίσιο αυτό, οι χώροι όπου έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι είναι τα εμπορικά καταστήματα και οι ανοιχτοί χώροι εστίασης. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι εάν αυστηροποιηθούν τα μέτρα ανεμβολίαστους θα αφορούν σε αυτές τις δραστηριότητες, δηλαδή να αποκλειστούν πλήρως οι ανεμβολίαστοι από υπαίθριους χώρους εστίασης και να έχουν τη δυνατότητα μόνο για click away στο λιανεμπόριο.

Επίσης, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παρόλο που δεν γίνεται να αποκλειστούν από αυτούς τους χώρους οι μη εμβολιασμένοι, οι ειδικοί ζητούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τη χρήση διπλής μάσκας, ενώ η επέκταση της μάσκας παντού και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες θα είχε θετική επίδραση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ενα από τα σενάρια θέλει την υποχρέωση για rapid test, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι ακόμη και στο σούπερ μάρκετ.

Ενα μέτρο που πολύ πιθανόν βρεθεί στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι το πρότυπο της Ολλανδίας, δηλαδή να κλείνουν νωρίτερα επιχειρήσεις εστίασης, μιας και εκεί έχει αποδειχθεί από την ιχνηλάτηση ότι γίνεται μεγάλο ποσοστό των μεταδόσεων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο, η θέσπιση θετικών κινήτρων, για παράδειγμα μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, για τους πολίτες άνω των 65 ετών θα αύξανε τους εμβολιασμούς σε αυτές τις κρίσιμες για τους σκληρούς δείκτες ηλικίες.

Τα μηνύματα από το «μέτωπο» των εμβολιασμών, πάντως, είναι ενθαρρυντικά. Οι πολίτες που έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης τον τελευταίο μήνα υπολογίζονται σε 500.000. Για την προχθεσινή ημέρα, συγκεκριμένα, κλείστηκαν 250.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Την ίδια ημέρα καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ για ραντεβού τρίτης δόσης (153.000 πολίτες).

Τα τρία “όχι” της κυβέρνησης

Πάντως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή σε τρία «όχι»:

  • Δεν εξετάζεται το αυστριακό «μοντέλο» με επιστροφή στην καραντίνα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε διαδικτυακή συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).
  • Δεν συζητείται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Με αφορμή το pressing του ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας «γαλάζιες» πηγές σημειώνουν πως το ποσοστό των αστυνομικών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει είναι 80% (τις τελευταίες 75 ημέρες μάλιστα έχει εμβολιαστεί το 9% ).
  • Δεν προκρίνονται οριζόντιες λύσεις που θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Με το 73% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί εκτιμάται πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν άδικο. Επομένως, μόνο κάποιες επιμέρους κινήσεις -π.χ. επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους , αύξηση ποσοστών τηλεργασίας – θα μπορούσαν να έχουν γενικότερη εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα