Ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ονομάσει κάποιον αξιωματούχο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιο για την Ασία, κίνηση που θα καταδείξει την έμφαση που δίνει σε αυτή την περιφέρεια και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η Κίνα, έγραψε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου θέλει να τοποθετήσει τους «κατάλληλους ανθρώπους» και να δημιουργήσει τις «κατάλληλες δομές» για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών των ΗΠΑ σε συνεργασία με συμμάχους της χώρας στην περιοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η ομάδα του Μπάιντεν δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για το δημοσίευμα των FT.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει πει πως δεν θα ενεργήσει αμέσως για να αναστείλει την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Trump.
«Δεν θα κάνω καμία άμεση κίνηση, και το ίδιο ισχύει και για τους δασμούς», δήλωσε σε συνέντευξή του στους NYTimes. «Δεν θα προκαταβάλω τις επιλογές μου», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δις. δολάρια το 2020 και 2021. Σημειώνεται πως η συμφωνία αυτή διατηρεί τους δασμούς 25% σε μια σειρά κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων και εξαρτημάτων αξίας 250 δις. δολαρίων, που χρησιμοποιούν αμερικανικές μεταποιητικές εταιρείες, καθώς και τους δασμούς που επέβαλε η Κίνα ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα 100 δις. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Biden, η καλύτερη στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η Κίνα είναι να υπάρξει πρώτα ευθυγράμμιση με τους συμμάχους.
Τόνισε πως θα επιδιώξει πολιτικές που θα στοχεύουν στις «καταχρηστικές πρακτικές» της Κίνας, μεταξύ των οποίων η «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, το ντάμπινγκ προϊόντων, οι παράνομες επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις» και ο εξαναγκασμός «τεχνολογικών μεταφορών» από αμερικανικές εταιρείες στους κινεζικούς εταίρους τους.