Σκάνδαλο Folli Follie: Έμπλεξε άσχημα ο ΣΥΡΙΖΑ με τα email για τα στελέχη του

από fimotro

Πολιτικό σεισμό προκαλεί η αποκάλυψη της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της αμαρτωλής Folli Follie, από την οποία φαίνεται εμπλοκή πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ευνοηθεί η επίμαχη εταιρεία.

Όπως προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία Price Waterhouse Coopers στα ψηφιακά αρχεία της Folli Follie, σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών υπάρχουν αναφορές στα ονόματα των Αλέκου Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση, Μάκη Μπαλαούρα και Σταύρου Αραχωβίτη.

Η ενδιάμεση έκθεση, που αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες βρίσκεται ήδη στα χέρια της 35ης ανακρίτριας, η οποία κάλεσε σήμερα για συμπληρωματική απολογία τον προφυλακισμένο ιδρυτή της FFG, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, την σύζυγό του Καίτη και τον επίσης προφυλακισμένο γιο τους Τζώρτζη.

Αμέσως μετά η ανακρίτρια θα διαβιβάσει τη δικογραφία στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί ποιοι και για ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σε περίπτωση εμπλοκής πολιτικών προσώπων η δικογραφία παραπέμπεται στην Βουλή. Οι Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Μπαλαούρας και Αραχωβίτης αρνούνται όλες τις κατηγορίες, και με ανακοινώσεις τους χθες το βράδυ προαναγγέλλουν προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρεγγίνας Σπυράτου στο mononews.gr, ο υπεύθυνος ασφαλείας της Folli Follie αποδεικνύεται ο εξ απορρήτων του τότε διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Ο Ν.Σ. αμέσως μετά την αποκάλυψη της έκθεσης του QCM για τα πειραγμένα οικονομικά στοιχεία (4 Μαΐου 2018) φαίνεται πως ανέλαβε ρόλο ενδιάμεσου, στην προσπάθεια της οικογένειας να επιτύχει κυβερνητική κάλυψη. Το λιγότερο που επιδίωκαν οι Κουτσολιούτσοι ήταν να καθυστερήσουν την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ώστε να κερδίσουν χρόνο.

Σαφώς και αποτελεί αντικείμενο έρευνας των αρχών εάν τα όσα υποστηρίζει ο υπάλληλος στα email του έλαβαν χώρα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία καταλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο στην ενδιάμεση έκθεση του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της Price Water House Coopers αποδεικνύει ότι, τουλάχιστον εν πρώτοις, δεν ερμηνεύεται ως αερολογίες του συντάκτη της.
Πολλώ μάλλον όταν σε αυτά τα email υπάρχουν αναφορές που ευθέως και ξεκάθαρα παραπέμπουν σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές και δωράκια στους «ισχυρούς συμμάχους» που θα στήριζαν τους Κουτσολιούτσους, παρεμβαίνοντας με την πολιτική τους ισχύ, ώστε να μην γίνουν άμεσα έλεγχοι στα οικονομικά της εταιρείας.

Το email του υπεύθυνου ασφαλείας στον υιό Κουτσολιούτσο χρήζει εις βάθος έρευνας. Γράφει ο υπάλληλος στο αφεντικό του:

«Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80). Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email, ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα.»

Η απάντηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ήταν «ναι». Μονολεκτική. Όπως ακριβώς του ζητήθηκε.

Σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε χθες το απόγευμα δύο πολύ σκληρές ανακοινώσεις κάνοντας λόγους για νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ καλεί τον Αλέξη Τσίπτα να δώσει εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.

Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο.

Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαϊου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία.

Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του.

Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα στέλεχος δεν παρακώλυσε έρευνα

«Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της Folli Follie» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα επιτίθεται στη ΝΔ, η οποία κάλεσε νωρίτερα τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις, κατηγορώντας την πως «επιστρατεύει λάσπη και συκοφαντίες».

«Η τροπολογία την οποία ‘ανακάλυψε’ η ΝΔ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης. Αφορά στη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συγκεκριμένα στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών. Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τροπολογία είχε υπερψηφιστεί το 2018, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, αλλά ως κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά, με το νόμο της 4690/2020 που κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα της χώρας», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα