19 Απριλίου 2024 / 9:02 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:02 πμ

Σήμερα βγαίνει το τουρκικό γεωτρύπανο Χαμίντ Χαν: Μυστήριο για το πού θα κατευθυνθεί

από fimotro

Στόχος της Τουρκίας θα είναι να αποδείξει ότι υπερασπίζεται το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ξεκινά σήμερα (το ταξίδι του χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού θα κατευθυνθεί. Ο προορισμός του τουρκικού γεωτρύπανου παραμένει καλά κρυμμένος, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πόσο θέλει να δοκιμάσει τα όρια του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», έκανε την εκτίμηση ότι η επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι να βρεθεί κάποιο κοίτασμα σε αυτή την φάση, αλλά να δημιουργηθεί ένα νομικό προηγούμενο αλλά τόνισε επίσης ο αντιστράτηγος ότι το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν εξυπηρετεί και εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία. Ο Λάμπρος Τζούμης, υποστήριξε: «Όσο πλησιάζει το 2023, έτος εκλογών για την Τουρκία, ο Ερντογάν θα επιδιώξει κάποια στιγμή «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα». Στο παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια.

Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις. Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.

Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον «ανώδυνη».

Στόχος της Τουρκίας θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να αποδείξει ότι υπερασπίζεται το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγει τις προκλήσεις. Με το ερώτημα που μπαίνει εμφατικά πλέον από αναλυτές πέραν των αντιδράσεων Αθήνας και Λευκωσίας να αφορά και τις αντιδράσεις των συμμάχων και της Δύσης.

Στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει διάκριση στο αν το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων ή στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι αυτή υφίσταται αν και δεν πρέπει.

Τονίζουν δε ότι τα μηνύματα που θα στείλει η διεθνή κοινότητα, όσα θα πει και κυρίως για όσα θα επιλέξει να σιωπήσει – ενδεχομένως – το ΝΑΤΟ μπορεί να συνθέσουν μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εικόνα για το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μετρήσει την αντοχή της Δύσης αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος την αντοχή των συμμάχων τους.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία η Δύση βάζει πρώτο θέμα στην ατζέντα της το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, δεν μπορεί, όπως έχει επισημάνει εμμέσως πλην σαφώς και η ελληνική διπλωματία να κλείσει τα μάτια στην τουρκική προκλητικότητα.

Πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα την κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται τον αναθεωρητισμό τη Τουρκίας, άλλα δεν έχουμε δει πράξεις. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε δει κυρώσεις στην περίπτωση της εισβολής στην Κύπρο. Μόνο την περίπτωση του 1987, όπου η Ελλάδα δήλωσε ότι θα πάει ακόμα και σε πόλεμο με την Τουρκία εάν το Sismik θα μπει στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου και πιο πρόσφατα στα σύνορα με τον Έβρο με τους μετανάστες η διεθνής κοινότητα έδειξε «ευαισθητοποίηση», σχολίασε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα