Σήμερα το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από Σουηδία και Φινλανδία

από fimotro

Σίγουροι στην Ατλαντική Συμμαχία ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις

Μια ιστορική αλλαγή πολιτικής ασφάλειας της Ατλαντικής Συμμαχίας λαμβάνει μορφή με την απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Οι δύο χώρες καταθέτουν σήμερα το αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και ο Νιινίστο μαζί με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον θα συζητήσουν αύριο το ζήτημα, καθώς και τις απειλές της Τουρκίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Από τους 200 βουλευτές του φινλανδικού Κοινοβουλίου 188 ψήφισαν υπέρ και μόλις οκτώ κατά της αίτησης ένταξης. Επιφυλακτικοί για την ένταξη είναι ορισμένοι βουλευτές της Αριστερής Συμμαχίας, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι βουλευτές που ψήφισαν κατά εκφράζουν αντιρρήσεις γιατί, όπως τονίζουν, «τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας», πιστεύοντας ότι η αίτηση ένταξης θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Παράλληλα, από την πλευρά της Σουηδίας, η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε το αίτημα ένταξης και εκτίμησε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Παρά τις αρχικές απειλές, το Κρεμλίνο υποβάθμισε την κίνηση των δύο χωρών. Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ήταν χαρακτηριστική: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO, συμμετείχαν ήδη σε νατοϊκές ασκήσεις», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συνέχισε την επιθετική ρητορική λέγοντας ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, λύνει τα χέρια της Ρωσίας. Να το έχει κατά νου η Δύση». Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «αναγκάζονται να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν τη στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε προχθές ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλώντας μάλιστα τις δύο αυτές χώρες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» – τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους. Η Τουρκία έχει απαιτήσει να άρουν οι δύο χώρες τις απαγορεύσεις πώλησης ορισμένων όπλων στην Τουρκία.

Την ελπίδα ότι θα καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις εξέφρασαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες και η Γερμανία. Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι με τις αιτήσεις των δύο χωρών αυξάνονται η ενότητα και η ισχύς του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα τουρκικά επιχειρήματα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αν και δήλωσε πεπεισμένη πως «η ένταξη δύο τόσο ισχυρών μελών της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ θα εμπλουτίσει τη Συμμαχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα