Σήμερα οι αιτήσεις για τα €400 σε επιστήμονες

από fimotro

Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς και συμβολαιογράφους για να πληρωθούν την εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ που εντάχθηκε στα μέτρα στήριξης των επιστημονικών κλάδων λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα ισχύσουν δυο κριτήρια, πρώτον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων που δηλώθηκε το 2020 να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ και δεύτερον να έχουν υποστεί μείωση τζίρου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για να γίνει αυτή αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν μόνον όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και δεν ασκούν παράλληλα ή αποκλειστικά μισθωτή εργασία.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μόνον ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Κύρια στόχευση είναι να πάρουν το 400άρι οι νέοι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν κλείσει την πρώτη 5ετία καθώς πλήττονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Μοιρασιά…

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση θα ανέλθει περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η ενίσχυση των 400 ευρώ φτάνει για να την πάρουν 100.000 δικαιούχοι. Αν όμως οι αιτήσεις που θα υποβληθούν και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και της πτώσης τζίρου είναι περισσότερες, τότε είναι πιθανό να πάρουν το επίδομα οι έχοντες χαμηλότερο εισόδημα και μεγαλύτερη πτώση τζίρου ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 100.000 δικαιούχων.

Τα 400 ευρώ είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών και αναμένεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν πολύ σύντομα, και πάντως μέσα στον Φεβρουάριο.

Πληρωμές

Σήμερα εν τω μεταξύ καταβάλλονται ενισχύσεις και αποζημιώσεις ύψους 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 εργαζόμενους για αναστολές συμβάσεων, για αποζημιώσεις μισθών από το πρόγραμμα «Συνεργασία» και για Δώρα Χριστουγέννων.

Τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών που θα γίνουν σήμερα όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας, κατανέμονται ως εξής:

* Σε 623.557 εργαζομένους που είχαν αναστολή σύμβασης τον Ιανουάριο του 2021 θα καταβληθούν 306,43 εκατ. ευρώ για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

* Σε 19.288 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020 θα καταβληθούν 5,89 εκατ. ευρώ για την πληρωμή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

* Σε 19.287 μισθωτούς του μηχανισμού «Συνεργασία» θα πληρωθεί η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 με 800.985 ευρώ.

Καλλιτέχνες

Αύριο 5 Φεβρουαρίου πληρώνεται εις διπλούν με 1.068 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 στους καλλιτέχνες (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές κ.ά.) που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο της «ΕΡΓΑΝΗ» μέχρι 10 Ιανουαρίου 2021.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα