19 Απριλίου 2024 / 8:01 μμ
19 Απριλίου 2024 / 8:01 μμ

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

από fimotro

Ψάχνουν την συμφωνία στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών της Ε.Ε.

Παρά τις προσδοκίες για μια γρήγορη συμφωνία, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να βγάλει λευκό καπνό για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, τα οποία περιμένουν με ανυπομονησία οι χώρες της ΕΕ, για να επουλώσουν τις πληγές από τον COVID-19.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί με τηλεδιάσκεψη. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027 ύψους ενός τρισ. ευρώ.

Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και ο προϋπολογισμός πρέπει να λάβουν έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

ην πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, ωστόσο, όπως εκτίμησε, «ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής», την οποία χαρακτήρισε «ενδιάμεσο σταθμό, για να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Και τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι: «Η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, είμαι σίγουρος» τόνισε ο Τζεντιλόνι.

Την ανάγκη για μια συμφωνία το συντομότερο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους 27 ενόψει της σημερινής συνόδου Κορυφής. Ο Μισέλ ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Παράλληλα, εστίασε στην ατζέντα της Συνόδου, στην οποία το βασικό θέμα θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε το πακέτο από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Μαΐου» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι «στο συμβούλιο έχει γίνει αρκετή δουλειά για να προετοιμαστεί το έδαφος και τώρα είναι η ώρα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσουν το πακέτο σε βάθος».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για πολυπλοκότητα των προτάσεων υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος «θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία συμφωνία σε μια επόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία».

Η Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σύντομα, κάτι που διατύπωσε και στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ αναμένεται να θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης έστειλε διπλό μήνυμα τόσο στην ΕΕ όσο και στην Τουρκίαότι δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο δηλώσεων όταν έχει απέναντί της μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποία απειλεί χώρες-μέλη.

Η ιδέα των επιδοτήσεων σε υπερχρεωμένα κράτη είχε προκαλέσει από την αρχή… αλλεργία  σε Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία. Τα κράτη αυτά επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 750 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να είναι επιδοτήσεις, όπως προτείνει η Κομισιόν, αλλά δάνεια με αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο κατανομής που ανακοίνωσε η Κομισιόν, οι χώρες που θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσό από τις επιδοτήσεις είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πολωνία, ενώ στις ευνοημένες χώρες θεωρείται ότι είναι και η Ελλάδα με 32 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία και το Βέλγιο είναι οι χώρες που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit και ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο μέχρι σήμερα.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ομάδα οκτώ χωρών, οι οποίες διατυπώνουν αντιρρήσεις και ζητούν τροποποιήσεις στο σχήμα που έχει προτείνει η Κομισιόν. Πρόκειται για τις Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Φινλανδία, αλλά και τη Λιθουανία και την Ουγγαρία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα