29 Μαρτίου 2024 / 4:58 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:58 μμ

Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για το Σύνταγμα

από fimotro

Υπό το φόντο των πολιτικών τακτικισμών και των θεσμικών ακροβασιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναδείξει ποιες διατάξεις και με ποια πλειοψηφία θα περάσουν στην φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση και ποιες θα λάβουν κοινοβουλευτικό απαγορευτικό και θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαιη την ήττα του στις επόμενες εκλογές, από χθες μάθαμε ότι εκτιμά ως εξαιρετικά πιθανή και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλη πολιτική εξήγηση στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. να ψηφιστούν όλα τα άρθρα προς αναθεώρηση σήμερα ώστε να αναθεωρηθούν με 151 από την επόμενη Βουλή, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οπως μάθαμε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς σχεδίαζε τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αλλιώς του βγαίνει με την ντρίπλα της Ν.Δ. να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 32 και αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα που χθες επιχείρησε να κρύψει με ειρωνεία και παραπολιτικού τύπου σχόλια.

Σε ό,τι αφορά το αν συνηθίζεται ή όχι η συμπολίτευση να συμφωνεί με την αντιπολίτευση ποια άρθρα να ψηφιστούν με 180 ώστε να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν συνηθίζεται, η αλήθεια είναι ότι συνηθίζεται και συνέβη στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001.

Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε και τις τέσσερις παρεμβάσεις του χθες στη Βουλή για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εργαλειοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του, μέρος των οποίων είναι το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Και μόνο το ότι επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα «αποκαλύπτοντας» μέχρι και σενάριο αξιοποίησης στελέχους του Κινήματος Αλλαγής από τη Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δείχνει το μέγεθος του πολιτικού του εγκλωβισμού.
Επί της ουσίας, μετά την ομιλία του, επανήλθε χθες στο βράδυ στη Βουλή το σενάριο που θέλει τον κ. Τσίπρα να «κλείνει» το μάτι σε κάποιους βουλευτές του και να μην εμφανιστούν στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του άρθρου 32, ώστε αυτή τελικά να μην περάσει με 180, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί αναθεώρηση του άρθρου 32.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τη συζήτηση ουσίας για τα άρθρα 16 (δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων), 24 (κλιματική αλλαγή και προστασία περιβάλλοντος) ή το άρθρο για την ανάδειξη των διοικήσεων των ανώτατων δικαστηρίων (να μην ορίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία). Ακόμα και όταν κατά τις δευτερολογίες προκλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέφυγε τη σχετική συζήτηση, κρυπτόμενος πίσω από τσιτάτα που έχουν κουράσει πλέον ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ν.Δ. στηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 32, ώστε να συγκεντρώσει 180 ψήφους, επειδή πιστεύει ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το Κίνημα Αλλαγής 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ «όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ», όπως είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να μετατρέψει το θεσμικό σε προσωπικό, μήπως και στρέψει την ουσία της συζήτησης στα δευτερεύοντα. Στο τέλος της ομιλίας του, μάλιστα, προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η ομιλία του, είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη «μαζί με το Κίνημα Αλλαγής θα έχετε 90 βουλευτές» εν μέσω χλιαρών χειροκροτημάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επανέλαβε και στη δευτερολογία του, προκειμένου να ανεβάσει το ηθικό των βουλευτών του.

Ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα παίξει με τους θεσμούς και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι σχεδιάζει «παρενθέσεις», ενώ επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα επιμένοντας να ρωτά τον κ. Μητσοτάκη αν το 2020 θα προτείνει ή όχι την ανανέωση του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ισως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι αντιμετωπίζει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με πολιτική ιδιοτέλεια. Εγκάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη επειδή δεν έπαιξε στο γήπεδό του, αλλά κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να μην εμπλέκουν τον θεσμό του Προέδρου στα πολιτικά τους παιχνίδια.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε να κινείται στο γήπεδο της μικροπολιτικής μέχρι και την τελευταία του παρέμβαση (τέταρτη), ενώ δεν επιχείρησε καν να δώσει απαντήσεις στα επιχειρήματα της Ν.Δ. και επιφανών συνταγματολόγων ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η σημερινή Βουλή προτείνει τα υπό αναθεώρηση άρθρα και η επόμενη Βουλή αποφασίζει το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και τις τρεις προηγούμενες φορές εντός της Μεταπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υπεραμυνθεί της κυβέρνησης των 145 + 6, δείχνοντας ότι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ενοχλεί προσωπικά ο χαρακτηρισμός «κυβέρνηση – κουρελού», ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τη μη αποδοχή του άρθρου 3 περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Επιβεβαιώνοντας πάντως τον αιφνιδιασμό που υπέστη και τον εγκλωβισμό του, από την ντρίπλα της Ν.Δ. να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 32, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής. Να μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα