29 Μαρτίου 2024 / 5:25 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:25 μμ

Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες Βρετανικές εκλογές

από fimotro

Το Brexit και το διακύβευμα για την οικονομία

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Βρετανίας για τις εκλογές που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως «αυτές που θα κρίνουν το μέλλον της επόμενης γενιάς». Και είναι λογικό, διότι η χώρα καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα δώσει την πλειοψηφία στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το «διαζύγιο» με την ΕΕ ή θα πάει στην… παράταση με μια άλλη κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς σε επίπεδο απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όμως, η ώρα της κάλπης είναι τώρα και στη Βρετανία έχουν γίνει πολλές εκπλήξεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Το εκλογικό σύστημα των Βρετανών ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χωρισμένο σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες, που σημαίνει ότι ο νικητής -έστω και με μία ψήφο- παίρνει την έδρα.

Πολλοί στο στρατόπεδο των οπαδών της παραμονής στην ΕΕ μιλούν και καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν «έξυπνα»: Να προτιμήσουν κάποιον υποψήφιο που απλά θα στερήσει την έδρα από τον Μπόρις Τζόνσον. Κάθε έδρα που χάνει είναι και μια έδρα πιο κοντά στην… Ευρώπη.

Αλλά και ο Μπόρις Τζόνσον έχει τα δικά του όπλα: Κατ’ αρχάς τον απίθανο Νάιτζελ Φάρατζ του Brexit Party, ο οποίος εκεί που οι Συνητηρητικοί χρειάζονται και την τελευταία ψήφο για να μην χάσουν έδρες, δεν κατεβάζει υποψήφιο.

Έχει όμως και ένα ακόμα όπλο: Την αντιπάθεια του εκλογικού σώματος στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών στην βόρεια Αγγλία, ο κόσμος ψήφισε Brexit. Και ο Κόρμπιν εδώ και 3,5 χρόνια «κάνει νερά». Δεν αποκλείεται λοιπόν να προτιμήσει τον Τζόνσον για να τελειώσει το μαρτύριο.

Προφανώς, κατά του Brexit τάσσονται τα κόμματα της Σκωτίας (SNP) και της Ουαλίας, αλλά η δύναμή τους περιορίζεται στις συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, σε περίπτωση που κανένα μεγάλο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε ίσως εξελιχθούν σε ρυθμιστές του αποτελέσματος.

Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για το Φιλελεύθερο Κόμμα, που κάποτε συγκυβέρνησε με τους Συντηρητικούς του Κάμερον. Σήμερα όμως, τάσσεται ξεκάθαρα κατά του Brexit και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διευκολύνει τον Μπόρις Τζόνσον.

Το προεκλογικό σύνθημα των Συντηρητικών ήταν Get Brexit Done (να τελειώνουμε με το Brexit). Αν όντως εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε η χώρα θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 -μετά από τρεις παρατάσεις. Ο Τζόνσον υπόσχεται διαπραγματεύσεις-εξπρές με την ΕΕ για την νέα εμπορική συμφωνία (πράγμα δύσκολο), περισσότερα κονδύλια για το Σύστημα Υγείας και την ασφάλεια.

Το σύνθημα των Εργατικών είναι The real change (η πραγματική αλλαγή). Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται να υλοποιήσει το ριζοσπαστικότερο πρόγραμμα Εργατικού Κόμματος των τελευταίων δεκαετιών με εθνικοποιήσεις, αύξηση των δημοσίων δαπανών, νέες διαπραγματεύσεις για το Brexit και δεύτερο δημοψήφισμα με επιλογή παραμονής στην ΕΕ.

Φυσικά οι δημόσιες δαπάνες θα απαιτήσουν και αύξηση φόρων. Αν ζούσε η Μάργκαρετ Θάτσερ θα έλεγε στον Κόρμπιν ότι «ο σοσιαλισμός είναι ωραίος μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των άλλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα