Το ΣτΕ αποφασίζει για την ανταποδοτικότητα των νέων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου

Σήμερα θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι για τα αναδρομικά κύριων συντάξεων, τις περικοπές των επικουρικών, τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και την συγχώνευση των ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Τα ζητήματα αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Οι πολυαναμενόμενες και εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον του ασφαλιστικού συστηματος αποφάσεις του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευτούν και θα καθορίσουν τις επόμενες αλλαγές που θα προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασιας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τα πλέον κομβικά σημεία των αποφάσεων είναι αν θα κριθεί συνταγματικός ή αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των παλαιών κύριων συντάξεων, καθώς από αυτή την κρίση θα εξαρτηθεί και το εύρος των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Αν ο επανυπολογισμός κριθεί συνταγματικός, τότε τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν πιθανότατα στο 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Επειδή, όμως, ο επανυπολογισμός έκανε «πρεμιέρα» τον περασμένο Ιανουάριο, μένει να φανεί από το σκεπτικό των δικαστών αν ο χρόνος από τον Μάιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 είναι μαχητός για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το 10μηνο ο «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Και ενώ το δικαστικό θρίλερ των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις μπορεί να λάβει τέλος -ή, τουλάχιστον, να οριοθετηθεί με την απόφαση που αναμένεται πιθανότατα για σήμερα-, δεν αποκλείεται να ανοίξει νέος γύρος διεκδικήσεων για τους συνταξιούχους μέσω των περικοπών στις επικουρικές. Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τον επανυπολογισμό των κύριων στην κρίση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έχει βρεθεί και ο επανυπολογισμός και οι περικοπές των επικουρικών το καλοκαίρι του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα