Σημαντική εξέλιξη για τη Δικαιοσύνη: Εξομειώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους τακτικούς

από fimotro

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη φυσική ηγεσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης και σε αγαστή συμπόρευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συστήσουν την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα εκπονήσει το σχέδιο νόμου που θα εξομοιώνει τους τακτικούς με τους στρατιωτικούς δικαστές, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε πως πράγματι έχει καθυστερήσει ο εφαρμοστικός του Συντάγματος νόμος για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς, όχι, όμως, όπως υπογράμμισε, «από αδιαφορία ή έλλειψη ισχυρής βούλησης» αλλά από το γεγονός ότι «ως Υπουργείο Άμυνας έχουμε να διαχειριστούμε πολλά και βαριά θέματα, ιδίως τα δύο καλοκαίρια που μας πέρασαν. Και είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε καλά περί τίνος ομιλώ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως η διάταξη για τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο που αφορά την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, θα έρθει στο νομοσχέδιο που αφορά θέματα μέριμνας του προσωπικού και «το οποίο επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό και φρονούμε ότι μέσα στο μήνα Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να το φέρουμε προς ψήφιση στην Βουλή».

Ήδη, είπε, το σχετικό ενημερωτικό υπόμνημα από την φυσική ηγεσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης, για τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, βρίσκεται στο γραφείο του.

Ο υπουργός, ανέφερε πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα προτείνει προς ψήφιση τον σχετικό εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος.

Επισήμανε ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χρειάζεται μια εξειδικευμένη προετοιμασία καθώς θα πρέπει να προχωρήσει στην εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές της χώρας.

Να ορίσει τον ορθολογικό καθορισμό της αντιστοιχίας μεταξύ των βαθμών των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, με τους βαθμούς των λοιπών δικαστικών λειτουργών της χώρας.

Να προβλέψει τη σύνθεση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου του Σώματος των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, καθώς και των πειθαρχικών συμβουλίων και της επιθεώρησης.

Να μεριμνήσει για την απαιτούμενη προσαρμογή ή τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υποστήριξε πως η δύο ετών καθυστέρηση δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν καθώς η Συνταγματική αυτή διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, που σημαίνει ότι έχει και μια αυξημένη νομιμοποίηση.

Επεσήμανε την δέσμευση του υπουργού στην Ολομέλεια ότι εντός του Ιουνίου θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ζήτησε να ορισθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σύνταξης ενός κειμένου, πάνω στο οποίο θα μπορεί να υπάρξει διαβούλευση, ώστε ο εφαρμοστικός νόμος που θα ψηφιστεί να αποτελέσει πλέον την αποκατάσταση της Συνταγματικής επιταγής για την ισοτιμία των στρατιωτικών δικαστών με τους δικαστές της πολιτικής δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα