Σημαντική ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

από fimotro

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Μητσοτάκη

Η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν χθες, η μείωση του φόρου για τους ιδιοκτήτες ανέρχεται σε 13% μεσοσταθμικά, αλλά με τις μεγαλύτερες μειώσεις να αφορούν τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

Με την κίνηση αυτή, θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση ιδίως για τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η κυβέρνηση ουσιαστικά κάλυψε πιο γρήγορα και με το παραπάνω την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φόρων κατά 30% στην τετραετία, φθάνοντας από τώρα στο 34%.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι εξουδετερώνονται με τον τρόπο αυτό οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων λόγω ανόδου των εμπορικών τιμών, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή του φόρου σε 10 δόσεις.

Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επέλεξε να κάνει προσωπική δήλωση για το θέμα αυτό και να επιτεθεί στον πρωθυπουργό, όταν ο ίδιος το 2015 υποσχόταν ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, ενώ στην πράξη τον αύξησε και τον μονιμοποίησε κιόλας.

Οι ελαφρύνσεις στην ακίνητη περιουσία αυξάνουν την αξία της για τους ιδιοκτήτες, περιορίζουν δραστικά το κόστος που πληρώνουν, ενώ επιπλέον λειτουργούν θετικά και για την προσέλκυση επενδυτών.

Η κυβέρνηση με συνετά βήματα και αξιοποιώντας πλήρως τα δημοσιονομικά περιθώρια που προέκυψαν από την υψηλή ανάπτυξη άνω του 9% για το 2021 επιστρέφει στην κοινωνία ως μέρισμα μειώσεις φόρων που θα είναι μόνιμες και οι οποίες αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα