Σημάδια μείωσης των εισαγωγών στις ΜΕΘ

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τα σημάδια αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Αχτίδα αισιοδοξίας για πιθανή μείωση της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα αρχίζει να διαφαίνεται από την εικόνα των δύο τελευταίων εφημεριών στη συμπρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει το Euro2day, από τις ενδείξεις προκύπτει κάποια υποχώρηση του αριθμού των εισαγωγών στις κλινικές Covid για νοσηλεία, χωρίς ωστόσο αυτή να συνοδεύεται και από αντίστοιχη τάση στις ΜΕΘ. Εκεί η κατάσταση παραμένει δραματική, με τον αριθμό των διασωληνωμένων όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά και να αυξάνεται καθημερινά, μειώνοντας ώρα με την ώρα τις ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα, αν επιβεβαιωθεί η τάση μείωσης των εισαγωγών, θα χρειαστεί ένα διάστημα μιας με δύο εβδομάδων έως ότου να περάσει η ίδια εικόνα και στις διασωληνώσεις και να αρχίσει το σύστημα να παίρνει «ανάσες».

Η χθεσινή γενική εφημερία στο Ιπποκράτειο, που έληξε στις 8 το πρωί του Σαββάτου, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με μείωση των εισαγωγών σε θαλάμους Covid. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Χρήστο Τζελέπη, έγιναν περίπου 80 εισαγωγές συνολικά, έναντι 117 στην προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου.

Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο οποίο έγιναν 60 εισαγωγές στην εφημερία της Πέμπτης, έναντι άνω των 100 στην προηγούμενη εφημερία του. Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, τη «σκυτάλη» έχει παραλάβει το νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Είναι μια πρώτη ένδειξη πως ίσως πάμε σε ύφεση, αν και είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην ίδια εικόνα και στις επόμενες εφημερίες», είπε στο Euro2day.gr ο κ. Τζελέπης και πρόσθεσε: «τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, το Ιπποκράτειο νοσηλεύει σήμερα 270 ασθενείς με συμπτώματα Covid. Ευελπιστούμε να δούμε το επόμενο διάστημα τάσεις υποχώρησης και σε αυτόν τον τομέα και κυρίως στις ΜΕΘ».

Μάχη για τις ΜΕΘ

Στις ΜΕΘ η κατάσταση παραμένει οριακή, με ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό να δίνουν μάχη σε συνθήκες «πολέμου». Οι 20 θέσεις ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο αυξήθηκαν περαιτέρω σε 22, με προοπτική να φτάσουν τις 25 και τις 30 στο επόμενο διάστημα, με την ενίσχυση σε προσωπικό και την «επιστράτευση» χώρων στα διπλανά χειρουργεία.

Στο σύνολό τους είναι κατειλημμένες, με τους γιατρούς να κάνουν τουλάχιστον τρεις επιπλέον διασωληνώσεις στη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας και διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει κάλυψη με νέες θέσεις αν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο και οι εφεδρείες δεν είναι ανεξάντλητες.

«Πριν από την έξαρση της πανδημίας λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 22. Ουσιαστικά, όσο προστίθεται προσωπικό αυξάνονται τα κρεβάτια ΜΕΘ», ανέφερε ο ακτινολόγος του Ιπποκρατείου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας, και πρόσθεσε: «Έχει μεταφερθεί προσωπικό από άλλες κλινικές για να καλύψει τις ανάγκες της ΜΕΘ, εκεί εργάζονται και οι εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη και άλλες περιοχές, αξιοποιούνται χώροι χειρουργείων και συνεχώς υπάρχει ενίσχυση».

Πολλοί δεν μπορούν να πάρουν εξιτήριο

Σε ό,τι αφορά τους θαλάμους νοσηλείας, η διοίκηση του νοσοκομείου εκκένωσε δύο ακόμη κλινικές – τη Δ Παθολογική και τη Νευρολογική– στο Γ Κτίριο του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξασφαλίζοντας 60 επιπλέον κλίνες Covid. «Μένει η Παιδοχειρουργική, η οποία επίσης θα αδειάσει, και έτσι ολόκληρο το μπλε κτίριο θα μετατραπεί σε μια ενιαία κλινική Covid, σημείωσε ο κ.Κούτρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «λίγη και συμβολική» την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της πόλης από το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας πως με τον ρυθμό κρουσμάτων και εισαγωγών του τελευταίου διαστήματος οι 300 επιπλέον κλίνες θα καλυφθούν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για φιλοξενία σε ξενοδοχεία ασθενών με καλύτερη κλινική εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα