29 Μαρτίου 2024 / 5:02 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:02 μμ

Στη δευτερολογία αποδοκίμασε τις απειλές ο Τσίπρας

από fimotro

Διόρθωσε το στρατηγικό λάθος που έκανε στην  πρωτολογία του ο πρωθυπουργός και αποδοκίμασε ξεκάθαρα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές που δέχθηκε σήμερα από μέλος του Ρουβίκωνα. Στην δευτερολογία αναφέρθηκε στην αρχή στο αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά και αμέσως μετά μόλις σχολίασε τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αποδοκιμάζοντας τις απειλές του Ρουβίκωνα.

Την ίδια στιγμή, πολύ σκληρή κριτική δέχθηκε σήμερα στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών μετά από πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. Η κριτική αφορούσε την οικονομία, την εγκληματικότητα, την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και τους θεσμούς και αφορούσε προσωπικά τον πρωθυπουργό από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τσίπρας: «Τον Αύγουστο τα Μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν»

«Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Οι καταστροφολόγοι απογοητεύτηκαν», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, και υπογράμμισε πως οι ίδιοι θα «απογοητευθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν καταλήξουμε σε δύο θέματα: Τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος στο πλαίσιο του Eurogroup του περασμένου Ιούνη. Και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Όσον αφορά την εποπτεία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είναι μία διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Δεν αντιστοιχεί σε αυτό για το οποίο κάποιοι προσεύχονται καθημερινά, την επέκταση των μνημονίων».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ψευδείς εκτιμήσεις πως η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια στο τέλος του 2014 και παρέθεσε τα νούμερα, που – κατά τον ίδιο – το αποδεικνύουν.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται. Συνεχίζει σε μία γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση ευθύνης και πραγματικότητας, που βασίστηκε στη διαστρέβλωση την προπαγάνδα και την καταστροφολογία».

Μητσοτάκης: «Δημαγωγοί στα λόγια, ανίκανοι στις πράξεις»

Με το θέμα της βίας και της ανομίας ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, στις ευθείες απειλές της αναρχικής ομάδας σε βάρος του, αλλά και σε αυτή κατά του Γ. Μπουτάρη: «Η καταδίκη πρέπει  να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και υπεκφυγές. Αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή».

«Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες, κύριε Τσίπρα. Δεν θέλετε γιατί έχετε παλιές συγγένειες με τον χώρο και δεν σας το επιτρέπουν», είπε ο αρχηγός της ΝΔ στην αρχή της ομιλίας του.

«Συνειδητοποιείστε ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας σαν διαχωρίζετε τη βία. Αν δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε μορφή βίας. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασσύνατε τους Αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Πάντα υπήρχε στην καταδίκη ένα “αλλά””, πρόσθεσε.

«Να πράξετε το αυτονόητο. Όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία, αλλά να το αποδείξετε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέτρεξε στο παρελθόν: «Πριν από δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τα διαβόητα προαπαιτούμενα. Το μνημόνιο «plus» των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο η κα Κατριβάνου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Όλοι οι άλλοι προτιμήσατε τις καρέκλες σας».

«Ήδη έχουν καταγραφεί 1 εκατομμύριο κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Δεν είπατε κουβέντα για την γενιά των 400 ευρώ, τους οποίους εσείς δημιουργήσατε. Ήρθατε ως προστάτες και τελικά κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους», είπε.

«Η χώρα θέλει θεσμούς που λειτουργούν και δικαιοσύνη που εγγυάται την τήρηση των κανόνων. Η άνθιση δεν έρχεται με Ρουβίκωνες στα πεζοδρόμια», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»: «Πείτε μας αν το έχετε απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμα μυστικά».

Απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που έθεσε ζήτημα πρόωρων εκλογών, είπε: «Κα Γεννηματά δεν θα διαφωνήσουμε αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε έναν, δύο οι τρεις μήνες, εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και τρία χρόνια! Η κάλπη είναι μια κάθαρση. Δώστε στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να πάρει θέση»

Γεννηματά: Τέταρτο μνημόνιο η περίφημη «καθαρή έξοδος»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά. «Δεν άκουσα μία λέξη για το τι θα γίνει σε αυτό τον τόπο. Επιλέξατε για άλλη μία φορά να κάνετε κριτική στο παρελθόν», ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας εκ νέου εκλογές γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύεται «ανίκανη και επικίνδυνη».

Όπως τόνισε, «η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα -γιατί είναι δικό σας μνημόνιο- οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα. Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαου . Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποιήσει να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας.

Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και προσωπικα τον Τσίπρα γιατί έπληξαν τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της υπεράσπισης τους», είπε σε άλλο σημείο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με προβληματίζει και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης δύο χρόνια ζητούσε συνέχεια εκλογές τώρα παρακολουθεί την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας και περιμένει το φθινόπωρο. Η ΝΔ δε δικαιολογείται να κλείνει τα μάτια. Αφήνετε κύριοι της ΝΔ τον Τσίπρα εν λευκώ να καθορίζει τις εξελίξεις. Δε θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις περιμένοντας το ώριμο φρούτο όπως κάνει η ΝΔ. Για αυτό προκαλέσαμε τη σημερινη συζήτηση για να βγάλουμε στο φως τις πραγματικές προθέσεις όλων».

Κουτσούμπας: Θυσίες και πάλι για εργαζόμενους-συνταξιούχους

Πολύ σκληρός με τον πρωθυπουργό ήταν και ο Δ. Κουτσούμπας. Ως τις δύο όψεις «του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος» περιέγραψε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ την τωρινή κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως είναι «γαντζωμένη» στην καρέκλα της, αλλά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως έχουν «σύνδρομο στέρησης» της εξουσίας.

«Είστε ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι «η ελληνική καπιταλιστική οικονομία πέρασε σε φάση ανάκαμψης», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κρύβει πως «αυτή η ασθενική, ίσως και ασταθής, ανάπτυξη φέρνει θυσίες εργαζομένων και συνταξιούχων».

Επίθεση σε Τσίπρα και από τον Θεοδωράκη

Στη βία των «δήθεν αγανακτισμένων» και όσων προπηλακίζουν αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία. Να καταδικάσει τη φασιστική βία είναι εύκολο. Αλλά να καταδικάσει και τη βία που φοράει δήθεν αριστερά φορέματα. Τη βία των δήθεν αγανακτισμένων που άφησαν να καούν άνθρωποι στη Σταδίου, τη βία αυτών που προπηλακίζουν… Δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην υψηλή φορολογία η οποία πλήττει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, όπως σημείωσε.

Όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες είτε μεταναστεύουν στη Βουλγαρία και Κύπρο είτε προσκολούνται στις μητρικές σε Γερμανία και Ολλανδία για μικρότερους φόρους, μικρότερες εργοδοτικές εισφορές, ελευθερία κίνησης κεφαλαίων ή πιο σταθερό περιβάλλον.

«Ποιος παλαβός επιχειρηματίας θα μείνει στη χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή και τη μεγαλύτερη φορολογία;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Επίσης έκανε αναφορά και στο «ψηφιακό χαράτσι» σε smartphone, υπολογιστές και tablet, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μια παράγραφος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επανερχόμενος στην επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι απαιτείται μια μεγάλη πολιτική, από την στιγμή που το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε. Απαιτούνται, επισήμανε, νέες προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στο συντηρητισμό και το λαϊκισμό, απελευθέρωση από το κομματικό κράτος-δυνάστη.

Λεβέντης: Σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής

Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό ήταν ο Β. Λεβέντης. Όχι ότι δεν άσκησε κριτική, απλά η κριτική του αφορούσε επίσης εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

«Η Φώφη Γεννηματά προκάλεσε τη συζήτηση και θέλει να παίξει το κόμμα της ρόλο στο μέλλον. Έχουν ζητήσει στο κόμμα της συγγνώμη για αυτά που έχουν κάνει; Μία μεταπολίτευση διαβρωμένη πέρα για πέρα» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα του, την ίδια στιγμή που του πήρε τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του» ενώ για την ΝΔ υποστήριξε ότι τώρα θέλει συνέταιρο το Κίνημα Αλλαγής για να γίνει κυβέρνηση. «Πρώτα τους κατηγορήσατε και μετά συμπράξατε» πρόσθεσε.

Για την οικονομία, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει πως θα βγούμε από το μνημόνιο και αποκρύπτει ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Αναφερόμενος στο κόψιμο των συντάξεων τόνισε: «Έρχεται ο ίδιος ο υπουργός σας και δηλώνει ότι θα τηρήσουμε επ’ ακριβώς τα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή. Τόσο καιρό γιατί αφήνατε τους βουλευτές να λένε όσα λέγανε;».

Πέραν τούτων, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι έχουν πάρει μηδέν στο θέμα ανάπτυξη και επισήμανε ότι «η χώρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο» ενώ για τον πρωθυπουργό παρατήρησε ότι «κάνει αναπτυξιακά συνέδρια και μαζεύει ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη, μόνο και μόνο για να γεμίσει η αίθουσα».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι «κάνει περιοδείες και λέει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ δεν έχει πει με τι λεφτά θα το κάνουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στην «εργασιακή κανονικότητα», σημειώνοντας ότι «όλα αυτά απαιτούν οικονομία. Μία χώρα που δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της δεν μπορεί να κάνει όνειρα», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον προέτρεψε να μη βιάζεται να πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια γιατί μπορεί «να μείνει στα κρύα του λουτρού».

Για τις εκλογές, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στο εξής δίλημμα: «Μία ΝΔ που είναι παντελώς αναξιόπιστη και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήταν καλός στο 4%, τώρα έγινε χειρότερος και από τη Δεξιά».

Τέλος, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε: «Βγήκατε και είπατε όχι στο «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το «Μακεδονία», όταν δοθεί, έχετε την άποψη ότι δεν σας εκθέτει; Μόνο εγώ δεν θέλω να δώσω το όνομα; Μόνο εγώ ζητάω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνουμε μία συνάντηση να δεσμευτούμε αλλά ο πρόεδρος μου λέει ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να συγκαλέσει. Δηλαδή, θα δώσουμε το όνομα «Μακεδονία» και δεν θα έχει γίνει σύγκλιση πολιτικών αρχηγών;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα