Σφυροκόπημα Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Αφόρητη η υποκρισία σας – Δεν είπατε κουβέντα το 2017 για τα F-35 στην Τουρκία

από Philippos

Για «προσωπική υποκρισία» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, με φόντο τη συζήτηση για την για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στη Βουλή ότι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε αποκαλύψει μη δημοσιευμένη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ.

Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Απευθυνόμενος δε σε έντονο ύφος στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Κύριε Τσίπρα, συναντήσατε τον κ. Πάιατ εδώ στη Βουλή, σε συνάντηση που δεν ανακοινώσατε το Φεβρουάριο του 2022; Το ανακοινώσατε, αλήθεια; Και τι του είπατε πίσω από κλειστές πόρτες; Μήπως ο κ. Πάιατ λέει την αλήθεια; “Έλα μωρέ, να πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την εσωτερική κοινή γνώμη… Αλλά ξέρεις ότι βασικά τη στηρίζουμε τη συμφωνία”. Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά ο κ. Πάιατ. Τον διαψεύδετε; Τα λέει ευθέως, ότι εδώ πέρα έρχεστε και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί!».

«Εσείς, κύριε Τσίπρα και ο κ. Κατρούγκαλος, άλλα λέτε στους Αμερικανούς κι άλλα εδώ, ωσάν να επρόκειτο για μια δική σας αντιπολιτευτική υποχρέωση. Κι έρχεστε μετά, να μιλήσετε σε αυτή την κυβέρνηση για τη γλώσσα του πατριωτισμού. Σας το λέω ευθέως, είναι ξένη γλώσσα για εσάς αυτή κύριε Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το 2017, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35.

Τι κάνατε εσείς στην Ουάσινγκτον κ. Τσίπρα: Για τη Σούδα, «είναι γνωστό σε όλους ότι έχει γεωστρατηγική σημασία. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί». Αυτό κάνατε, κάθε χρόνο, γιατί ανανεώνατε κάθε χρόνο την συμφωνία. Γιατί την ανανεώνατε; Πήγατε στην Ουάσινγκτον κάνοντας μία ωφέλιμη κωλοτούμπα. Αποκαταστήσατε μία καλή επικοινωνία με της ΗΠΑ.

Για το Σαχέλ τόνισε: «Δεν είδα κανέναν στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ. Είχατε πει ή όχι ότι θα γυρνούσαν οι στρατιώτες μας σε φέρετρα; Θα ήσασταν ο μόνος που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία. Μία τέτοια επιλογή θα ήταν λάθος και θα ενίσχυε το στερεότυπο της ελληνικής γραφικότητας που αυτή η κυβέρνηση ήρθε να ανατρέψει. Υπάρχει κύριε Τσίπρα, μία αμυντική χώρα που να μην έστειλε αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;», δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Κύριε Τσίπρα είστε εθνικά ανορθόγραφος», κατέληξε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα