Σεντένο: Σημειώσαμε καλή πρόοδο, για την ανάκαμψη

από fimotro

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής, δηλώνοντας πως σημειώθηκε καλή πρόοδος στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών.

Μάλιστα ο Μάριο Σεντένο αναφέρθηκε ειδικά στην πορεία των τριών πυλώνων στήριξης. Όπως τόνισε, ήδη η γραμμή δανείων από τον ESM τέθηκε σε λειτουργία, το πρόγραμμα SURE, που έχει στόχο να στηρίξει τους εργαζόμενους, έχει λάβει πολιτική συμφωνία και ακολουθεί η διαδικασία των εγκρίσεων σε εθνικά κοινοβούλια, ενώ το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ γίνεται συζήτηση «για το που βρισκόμαστε». Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως οι συγκεκριμένες συζητήσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Ωστόσο ο Σεντένο ξεκαθάρισε πως τα παραπάνω είναι «έκτακτα μέτρα» και πως για την ανάκαμψη των οικονομιών θα χρειαστούν περισσότερα.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν έως το τέλος του μήνα, ανέφερε πως θα πρέπει να είναι «προσωρινό και στοχευμένο», ενώ θα πρέπει να μεταφέρει το κόστος σε βάθος χρόνου και να δείχνει αλληλεγγύη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στην έγκριση των όρων του μηχανισμού Pandemic Crisis Support, που αποφασίστηκε σήμερα, πριν το Eurogroup. Όπως ανέφερε, οι χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των άμεσων ή έμμεσων δαπανών που προκύπτουν από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με ασφαλή τρόπο και χαμηλά επιτόκια.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν επιθυμεί η Ελλάδα μπορεί να τραβήξει από τη γραμμή συνολικά 3,7 δισ. ευρώ και με βάση τα σημερινά δεδομένα στις αγορές το όφελος θα ήταν 800 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα