Σενάρια νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών επεξεργάζεται η κυβέρνηση

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Με στόχο την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για το 2021. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στο euro2day.gr, με την μελέτη αυτή, θα διερευνηθούν δύο πιθανά σενάρια: η διατήρηση της μείωσης των εισφορών και μετά το 2021 και η διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων, μέχρι το 2023.

Αναλυτικά, στο πολυσέλιδο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021 εκτός από την εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες- που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2021 και για ένα χρόνο -που οδήγησε σε συνολικό ποσοστό εισφορών της τάξης του 36,66% από 40,56%, περιλαμβάνεται η πρόθεση για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι αρκετά υψηλό.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η μείωσή του αναμένεται να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση ενώ τονώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.

Να σημειωθεί ότι, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση από το β εξάμηνο του 2020, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγεί σωρευτικά σε περιορισμό κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες την συνολική επιβάρυνση εργοδοτών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα πλέον να είναι 36,66% από 40,56% που ήταν. Μάλιστα, η μείωση των εισφορών που εφαρμόζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφορά τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Έτσι, πλέον, οι εισφορές αφορούν το υποχρεωτικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης στο 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπρατόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει σωρευτική μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ως μόνιμη, η μείωση των 3 μονάδων που ισχύει φέτος, και θα υπάρξει σταδιακά και νέα μείωση, κατά 1,1 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Συγκεκριμένα, είναι ήδη νομοθετημένη η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή 0,50 π.μ., για το 2022 των εισφορών που αντιστοιχούν στην επικουρική ασφάλιση. Πρόκειται για την πρόβλεψη σταδιακής αποκλιμάκωσης της αύξησης στις εισφορές που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάιο του 2022 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5%, ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εν λόγω εισφορές μειώνονται στο 6% και επανέρχονται στο προ του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδο.

Συνεπώς, και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη, για να επιτευχθεί ο στόχος για σωρευτική μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες απαιτείται μια περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, με δεδομένη την υστέρηση εσόδων που έχει προκαλέσει η πανδημία και οι συνέπειές της στη εγχώρια οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα